Euroopa Komisjon: Eesti Post teenis kojukandelt liiga palju

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omniva postiautod
Omniva postiautod Foto: Jaanus Lensment

Euroopa Komisjoni otsuse kohaselt maksis riik 2012. aastal liiga kõrget toetust Omnivale (Eesti Post) ajakirjade ja ajalehtede kojukande eest ja ettevõte peab osa toetusest riigile tagastama. Tollel aastal toetas riik maapiirkondades kojukannet kokku 1 278 000 euroga, millest tagastamisele kuulub ligi 125 000 eurot.

Euroopa Komisjon on Belgia Posti kohtulahendi põhjal kehtestanud perioodika kojukande mõistliku kasumi määraks 7,4 protsenti, kuid 2012. aastal oli Eesti Posti kojukande teenuse kasumimäär suurem.

2013. aastal oli riigi toetus teenusele samuti 1 278 000 eurot, kuid suuremate kulude tõttu tuli Eesti Posti kasumimäär maksimaalselt lubatust ligi poole väiksem.

«Selleks, et ajalehed ja ajakirjad jõuaksid mõistliku hinnaga ka hõredama asustusega maapiirkondadesse, hüvitab maksumaksja osaliselt nende kojukannet. Eesti Posti kaudu jõuab toetus edasi ajalehtede kirjastajateni, kellele Eesti Post esitab maapiirkondade kojukande eest väiksemad arved. Euroopa Komisjon jõudis riigiabi uurides järeldusele, et 2012. aastal ületas riigi poolt kojukande toetuseks makstud summa mõistliku kasumi määra ning Eesti Post maksab seetõttu ligi 125 000 eurot riigile tagasi,» ütles majandus- ja taristuminister Kristen Michal ministeeriumi pressiteate vahendusel.

«Lubatud piires toetame kojukannet ka alanud aastal. 2016 aastal kokku ligi 1,28 miljoni euroga. Riigiabi mittelubatavuse probleemi vältimiseks on uues lepingus Eesti Postile loodud raamistik, et kui kasumlikkus koos riigi toetusega ületab Euroopa Komisjoni lubatud piiri, teeb Eesti Post tagasikande,» lisas majandus- ja taristuminister.

Komisjon lubab postivaldkonnas riigiabi andmist, kuid seejuures kontrollib, et riigiabi ei annaks konkurentsipõhistel turgudel eelist, makstes universaalse postiteenuse osutajatele ülemäärast hüvitist või rakendades muid meetmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles