Maailma väärtuslikem Aafrika piison hinnati 11,1 miljonile dollarile (1)

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piison Lõuna-Aafrikas mudavanni võtmas. Pildil pole uudises viidatud piison Horizon.
Piison Lõuna-Aafrikas mudavanni võtmas. Pildil pole uudises viidatud piison Horizon. Foto: AP / Scanpix

Aafrika suurimate sarvedega ja haigustest vaba piison hinnati laupäeval 11,1 miljonile USA dollarile, kui Lõuna-Aafrika ärimees Peter Bellingham ostis veerandi piisonist 44 miljoni randi ehk 2,8 miljoni USA dollari eest.

Selle tehinguga sai piison Horizoni väärtuseks rekordilised 176 miljonit randi, mida on 40 miljonit randi rohkem, kui maksti 2013. aastal piisoni eest nimega Mystery, kirjutab Bloomberg.

Väärtuslikuks muudab Horizoni sarvede laius, mis on 55 tolli ehk 140 cm. Mystery sarvede laius oli 53 tolli ehk 135 cm. Lisaks ei ole Horizonil tuberkuloosi, mida esineb Lõuna-Aafrikas piisonitel väga sageli.

«See oli erakordne võimalus omada maailma parimaid geene,» ütles oksjonit juhtinud Hendrik de Kock.

Horizoni neljal omanikul on õigus looma paaritada aastas kümne emase piisoniga ning järeltulijad endale jätta. Lõuna-Aafrika aretajad on valmis maksma üüratuid summasid geenide eest, millega loodetakse oma karja sarvede laiust suurendada – see omakorda muudab karja jahimeestele ihaldusväärsemaks.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles