Metsseaemiste küttimise eest on välja pandud pearaha

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metssea arvukus on viimase kahe aastaga kõikjal kasvanud.
Metssea arvukus on viimase kahe aastaga kõikjal kasvanud. Foto: Arvet Mägi

Olgugi et riik on Aafrika seakatku leviku piiramiseks paika pannud väga selged jahimahud, mille mittetäitmisel ootab jahtkondi jahilubadest ilmajäämine, on alates jaanuarist võetud kasutusele veel üks meede - kütitud emiste eest raha maksmine.

«Üldiselt me ei salli looma tapmise eest preemia maksmist ja kui praegu emist lasta, siis on tal umbes 12-13 sentimeetri pikkused põrssad kõhu sees ja no seda vaatepilti ei tahaks näha,» vahendas ERR Uudised Rõuge jahiseltsi esimehe Aare Vumba sõnu «Aktuaalsele kaamerale».

Tõik, et metsseaemised on kohe märtsi alguses poegimas, on peamisi põhjusi, miks jahieetikast lugupidavad jahimehed ei suuda mõista riigi otsust julgustada jahimehi igal juhul emiseid küttima. Samas tuleb aga välja, et tegelikult niiöelda head aega metsseaemiste küttimiseks polegi.

«Põrsad on pikka aega emisest sõltuvad ja samas on nad sõltuvad tegelikult ka siis, kui emised juba tiined on, nii et millalgi tuleb neid küttida igal juhul ja kõige ebaeetilisem on muidugi küttida siis, kui on see poegimise aeg või kui põrsad on väga väikesed ehk siis suveperioodil,» põhjendas keskkonnaagentuuri juhtivspetsialist ja ulukiasjatundja Peep Männil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles