Emiraatide sõnum ajas naftaturu rallima

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puurplatvormid Iraanile kuuluva Soroushi naftamaardla juures Pärsia lahes.
Puurplatvormid Iraanile kuuluva Soroushi naftamaardla juures Pärsia lahes. Foto: Raheb Homavandi / Reuters

Nafta hinnad tegid nädala lõpus oma viimaste aastate suurima päevasisese ralli: reedel kerkis Brent 11 protsenti 33,36 USA dollarile barrelilt ja WTI 12,3 protsenti 29,44 dollarile barrelilt. Ralli käivitas Araabia Ühendemiraatide naftaministri Suhail bin Mohammed al-Mazrouei intervjuu telekanalile Sky News Arabia, kus minister viitas OPECi valmisolekule tootmist kärpida.

«Kõik (OPECi liikmed) on valmis koostööd tegema,» ütles al-Mazrouei, lisades, et naftat eksportivate riikide organisatsioon kärbiks tootmist vaid juhul kui «koostööd teeks ka kõik teised».

Sarnast sõnumit on mõni OPECi poliitik väljendanud ennegi, sestap arvavad Wall Street Journali küsitletud analüütikud peamiselt, et ralli jääb lühiajaliseks ning nafta hinnad jätkavad 30 dollari kandis püsimist veel kuid.

«Hirm ja ärevus,» kommenteeris TD Securitiese toorainestrateegia juht Bart Melek ajalehele. «Arvame, et järgmised kolm kuni kuus kuud on turg väga vilets ja kole,» lisas ta, märkides, et aasta lõpuks võivad hinnad siiski teravamalt tõusule pöörduda.

«Kõik pumpavad endiselt,» ütles Tariq Zahir, Tyche Capital Advisorsi tegevjuht. «Seni kuni tuleb tegelik kohtumine ja otsustatakse tootmist kärpida. Praegu ma nimetaks seda kõike spekulatsiooniks, nagu oleme näinud eelmisel nädalal ja ka nädal varem.»

Wall Street Journal märgib, et tegelikult pole turu 2014. aasta suvel langusse suunanud tegurid muutunud. Ülepakkumine on endiselt suur ja suureneb rahvusvahelise energiaagentuuri IEA analüütikute hinnangul pidevalt. USA valitsuse nõunike seisukoht on, et augustini püsib nafta hind ülepakkumise tõttu alla 40 dollari barrelilt.

«Pole midagi, mis õigustaks päeva sees üle kümneprotsendilist tõusu,» ütles Michael Tran, RBC Capital Marketsi analüütik. Tema sõnul on järgmistel nädalatel oodata palju «turu müra», kuid tegelikult ei muutu midagi.

«Pole lihtsalt mõistuspärane rääkida tootmise kärpimisest enne kui turg saab teada, mis Iraanil varuks on,» lisas Tran.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles