Analüütik: 500-euroste kaotamine langetab euro väärtust

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
500-eurosed.
500-eurosed. Foto: AFP/SCANPIX

500-euroste rahatähtede, mis moodustavad ligi 30 protsenti kogu ringluses olevatest eurodest, kaotamine oleks valuuta väärtusele negatiivse mõjuga, leidis USA panga Bank of America Merrill Lynchi valuutastrateeg Athanasios Vamvakidis.

Praegu on ringluses 306,8 miljardi euro väärtuses 500-euroseid rahatähti, kirjutab The Telegraph.

Kõigepealt langeks euro väärtus USA dollari ja Šveitsi frangi suhtes, kuna USA dollar on kõige likviidsem valuuta ja see võidaks euro nõudluse langusest.

Samas võidaks ka Šveitsi frank, millel on kõige suuremad rahatähed G10 majandustest. Näiteks 1000-frangine rahatäht on juba väga populaarne, need moodustavad rohkem 60 protsenti kogu ringluses olevatest frankidest.

Standard Sharteredi endine juht Peter Sands soovitas sel nädalal, et suured rahatähed nagu 500-eurone, 100-dollariline, 1000-frangine ja 50-naelane tuleks kaotada, et pettusi vähendada. Suured rahatähed teevad makupettuse tema sõnul lihtsamaks, kuna sularahas maksmine on lihtsaim viis käibemaksu vältimiseks, mis viib ka järgmiste maksude vältimiseni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles