Korb: keskkonnatasude maksmine tuleb muuta naftahinnast sõltuvaks (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valeri Korb
Valeri Korb Foto: Tiina Kõrstini / Õhtuleht

Riigikogu keskfraktsiooni aseesimehe Valeri Korbi sõnul tuleb põlevkivi kaevandamise eest keskkonnatasude maksmine naftahinnast sõltuvaks muuta, et Ida-Virumaal töökohti säilitada.

Korbi sõnul tuleb vastu võtta otsused, mis aitaksid kaasa töökohtade hoidmisele ning seeläbi ka Ida-Viru piirkonna arengule. «Me peame leidma võimalusi, et ettevõtjate koormust tänaste nafta hindade juures langetada. Vastasel korral kaotame me veel täiendavaid töökohti. Olen seisukohal, et keskkonnatasude maksmine tuleks antud sektoris viia nafta maailmaturu hinnast sõltuvaks,» sõnas Ida-Virumaalt riigikokku valitud Valeri Korb. «Kui hinnad on madalad, siis töökohtade säilitamise nimel maksu ei maksta ning kui maailmahind kasvab, tulevad tagasi ka keskkonnatasud.»

Korbi hinnangul on vaja põlevkivisektori arengukava Pariisi kliimakokkuleppe valguses selgelt üle vaadata. «Põlevkivi kaevandamine ja kasutamine panustab Eesti sisemajanduse koguprodukti nelja protsendiga, tekitades samas üle 80 protsendi kogu Eestis tekkivatest heitmetest. Seega mõjutab Pariisi kokkulepe tugevalt antud sektorit ning selle valguses tuleb asuda üle vaatama Eesti põlevkivi tulevikku, sest põlevkivi on üks saastavamaid energiaallikaid,» märkis Korb. «Samas tähendab põlevkivi Eestile majandusmootorit, energiajulgeolekut ning tuhandeid töökohti Ida-Virumaal. Meie valitsusele meeldib kiirkorras täita kõiki liitlaste käske ja direktiive, kuid põlevkivi küsimus on koht, kus lähtuda tuleb Eesti ja meie inimeste heaolust.»

Korbi sõnul on keskkonnatasude sõltuvusse viimine naftahinnast Ida-Virumaale vägagi vajalik. «Me ei saa lihtsalt käed rüpes istuda ja valitsuse kombel tööstusparkidele lootma jääda. Muidugi on tööstusparkide loomine väga vajalik, kuid lühiperspektiivis ei ole sellest kasu. Tegutseda on vaja aga kohe,» selgitas Korb.

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon edastas sel nädalal keskkonnaminister Marko Pomerantsile arupärimise, mis puudutab põlevkivisektori tulevikku Eestis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles