Kuidas lõhkeb pomm nimega Johnson?

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boris Johnson keelpilliga. Mis on sellel pildil valesti?
Boris Johnson keelpilliga. Mis on sellel pildil valesti? Foto: huffingtonpost.co.uk

Briti meedia piidleb üha süveneva huviga koloriitset Londoni linnapead Boris Johnsonit ning üritab peilida välja vihjeid «väljumise või jäämise» eelistamisest läheneval Brexiti rahvahääletusel.

Avalikkuse kõrvus Johnsoni kui poliitiku valik veel selgelt kõlanud ei ole, kirjutab Bloomberg Business ning sedastab, et paljusid pahandab Johnson igal juhul – ükskõik kummale poole ta hüppab.

Kui ta euroliitu jäämise nimel pingutava David Cameroni vastu välja astub ja võidab, võib variseda kokku valitsus. Kui ta «väljumist» toetab ja lüüa saab, on kindlustatud kaks vaenlast ühe hoobiga – Cameron ja rahandusminister George Osborne (Johnsoni loogiline rivaal Cameronist vabanevale peaministri kohale).

Kui Johnson aga kahe mainitud kamraadi paati hüppab, pettuvad temas euroskeprikud ja konservatiivid, kellest sõltuks peaministri-unistuse täitumine.

«Väljaspool Downing Streeti on Boris Johnson ainuke poliitik, kes «väljumist» toetama asudes tõeliselt valijad kaasa tõmbaks,» ütles uuringufirma ComRes direktor Tom Mludzinski.

«Nüüd on ta lähenemas teelahkmele ning teab, et kuhu ta iganes pöörab, mõned toetajad pettuvad nagunii. Tänaseni on ta seda laias laastus suutnud vältida.»

Enne parlamenti pääsemist kogus Johnson tuntust kui ajakirjanik, kes halastamatult Brüsseli masinavärki nahutas. Brexiti küsimuses on ta siiamaani oma sõnakasutuses sillad põletamata jätnud.

«Tahaks olla osa reformitud EList, see on mu eelistus,» ütles Johnson BBC reporterile jaanuari alguses. «Aga kui me meile vajalikku reformi ei saa, siis on Britannial suur, suur tulevik mujal ja väljaspool, teistmoodi suhte.»

Igal juhul on Johnson võimeline paiskama segi oma kolleegide hoolikalt konstrueeritud plaane ning kuulub nende haruldaste poliitikute lühikesse loetellu, kellega Suurbritannia avalikkus eesnime pidi tuttav on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles