Kreeka majandus vajus aasta lõpus taas surutisse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka lipp parlamendihoonel Ateenas.
Kreeka lipp parlamendihoonel Ateenas. Foto: SCANPIX

Kreeka sisemajanduse koguprodukt (SKP) vähenes neljandas kvartalis 0,6 protsenti ja kuna see oli kolmandas vähenenud 1,4 protsenti, siis ametliku määratluse järgi on Kreeka majandus taas surutises, kirjutab Bloomberg News.

Uuel aastal on investorid hakanud jälle muret tundma Kreeka võlgadega toimetuleku pärast. Kreeka aktsiad ja eriti pankade aktsiad on järsult langenud ning võlakirjade intressid on viimastel nädalatel tõusuteel, vahendab BNS. 

Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) Euroopa osakonna juhataja Paul Thomsen kirjutas blogis, et Kreeka euroalast lahkumise spekulatsioonid võivad taas liikvele minna, kui Kreeka valitsus rahvusvaheliste kreeditoridega kokkuleppele ei jõua. Tema sõnul tuleb Kreekas ja teistes euroala riikides lähikuudel teha raskeid poliitilisi otsuseid.

Kogu eelmise aastaga kahanes SKP 0,7 protsenti. Langus on ennustatust väiksem. Kreeka keskpanga hinnangul aitasid sellele kaasa juunis tehtud kapitalipiirangud, mis aitasid vähendada varimajandust ja suurendasid makse 90 protsenti.

Thomsen tõdes, et seni ei ole Kreeka valitsus esitanud plaani, kuidas võlgadega toime tulla. Kreekalt nõutakse pensionisüsteemi muutmist, aga sellele on väga suur poliitiline vastuseis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles