Vaata, kui palju panid Swedbanki kliendid mullu raha III pensionisambasse

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahakassa.
Rahakassa. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Eelmisel aastal investeeris Swedbanki pensioni III sambasse 30 623 inimest ühtekokku 19,3 miljoni euro väärtuses.

III samba sissemaksete suurus on aastaga veidi kasvanud kõikides vanusegruppides. Keskmise sissemaksu suurus oli  2015 aastal 630 eurot ja tulumaksutagastus sellelt on 126 eurot.

Kõige aktiivsemad sissemaksete tegijad olid mullu inimesed vanuses 40-59 aastat, alla 40-aastaste klientide panused on vaatamata väiksele kasvule jäänud siiski jätkuvalt tagasihoidlikuks. Peiki hinnangul näitab see vaid seda, et noored ei mõtle oma pensionipõlvele piisavalt. «Isegi kui mõistetakse kogumise vajalikkust, alustatakse sissemaksetega valdavalt alles keskeas. Nii jäävad säästud aga tagasihoidlikuks, sest kogumisaeg on liiga lühike,» rõhutas Swedbanki pensioni ja investeerimise valdkonna juhi Kaire Peik.

Enamus Swedbanki klientidest eelistaski kogumist igakuiste sissemaksetena ning nende keskmine kuine panus pensioni III sambasse oli 43,5 eurot. Neid, kes tegid suuremaid sissemakseid kord aastas oli ülivähe - ühekordse sissemakse kasuks tegid oma valiku vaid 3,6 protsenti ja nende keskmine makse suurus oli pisut üle 1200 eurot.

Pensioni III sambasse on tulumaksuvabalt võimalik kalendriaasta jooksul paigutada kuni 15 protsenti oma brutopalgast, kuid mitte rohkem, kui 6 000 eurot.

2015. aastal tehtud keskmised III samba sissemaksete suurused vanuse lõikes:

  • Üle 63 aastased - keskmine aastane sissemakse  1398 eurot
  • 60-62 aastased - keskmine aastane sissemakse 800 eurot
  • 50-59 aastased - keskmine aastane sissemakse 689 eurot
  • 40-49 aastased - keskmine  aastane sissemakse  545 eurot
  • 30-39 aastased - keskmine aastane sissemakse 504 eurot
  • Alla 30 aastased - keskmine aastane sissemakse 316 eurot.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles