Jaapani jeen nullib keskpanga pingutused

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valuutakaupleja Tokios.
Valuutakaupleja Tokios. Foto: Koji Sasahara / AP

Täna varahommikul järsult tugevnenud Jaapani rahvusvaluuta jeen on nullimas riigi keskpanga kolm aastat kestnud pingutusi majanduse elavdamiseks.

Jeeni kurss USA dollari suhtes kerkis täna varahommikul viimase 15 kuu kõrgeimale tasemele, 110,99 jeeni ühe dollari eest, taandudes seejärel mõnevõrra. Viimati oli jeen nii kallis valuuta oktoobris 2014, enne seda kui Jaapani keskpank teatas oma majanduse stimulatsiooni meetmete programmi laiendamisest.

Bloombergi teatel uuris Jaapani keskpank järsu tõusu järel mitmeltkommertspangalt, kas nood kavatsevad veel rohkem jeene kokku osta. Et sellist küsitlemist peetakse n-ö «hoiatuslasuks», intensiivistusid spekulatsioonid, et keskpank võib jeeni kursi korrigeerimiseks valuutaturul sekkuda – mida Jaapani keskpank pole teinud viimased viis aastat.

Standard Life Investmentsi investeeringute juht Ken Dickson ütles agentuurile, et keskpanga interventsioon on võimalik. «Kindla vahetuskursi kaitsmine ei ole enam üle maailma aksepteeritav lähenemine, aga volatiilsuse juhtimiseks sekkumine on küll.»

Samal ajal kui jeeni kurss ülespoole trügib, langevad Tokio börsil aktsiad. Täna ennelõunal ulatus Nikkei langus viie protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles