Tusk kardab rahvahääletuste lainet (2)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Tusk.
Donald Tusk. Foto: english.republika.mk

Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tuski hinnangul on mitmed Euroopa Liidu liidrid valmis jäljendama David Cameroni referendumitaktikat omaenda «egoistlike eesmärkide» saavutamiseks, viies bloki «enesetapu» veerele.

Tuski eilne hoiatus kõlas tuleval nädalal toimuva tippkohtumise künnisel, kus keskendutakse «väga habrastele» kõnelustele «uue lepingu» osas Suurbritanniaga, kirjutab Financial Times.

Lubades teha «kõik» brittide liidus pidamiseks ütles Tusk, et ta «tõesti kardab» Briti referendumi osutumist «väga atraktiivseks mudeliks mõnedele poliitikutele Euroopas saavutamaks mõningaid siseriiklikke, väga egoistlikke eesmärke.»

«See pole mul pelk kaemus,» jätkas Tusk. «Ma tegelikult tean, et mõned poliitikud Euroopas on valmis kasutama seda poliitilist mudelit rõhutamaks, et nad on Brüsselist ja Euroopa Liidust tõeliselt sõltumatud. See on mõnedes pealinnades kõige populaarsem poliitiline meloodia.» 

Nimesid Tusk ei nimetanud. Viimastel nädalatel on Euroopa Liidu diplomaadid aga väljendanud ärevust, et Cameroni mudeli järgi – liikmelisuse ümberkauplemine pluss järgnev referendum – võivad joonduda Itaalia, Poola või Ungari.

Eile Bloombergi poolt avaldatud intervjuus võrdles Itaalia peaminister Matteo Renzi Euroopa Liitu «Titanicul mängiva orkestriga».

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles