Valitsus vabastas vanad põlevkiviplokid tehniliste nõuete täitmisest (1)

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva elektrijaam.
Narva elektrijaam. Foto: Sander Ilvest

Valitsus kinnitas täna võrgueeskirja muudatused, millega muu hulgas vabastas Narva Elektrijaamade vanad põlevkivi põletavad plokid tootmisseadmetele kehtestatavate nõuete täitmisest.

Pärast Riigi Teatajas avaldamist kehtima hakkava võrgueeskirja muudatuste kohaselt kohaldatakse enne 1. juulit 2003 tööd alustanud või renoveeritud elektrijaamale võrgueeskirjas sätestatud tootmisseadmete nõudeid juhul, kui süsteemihaldur (Elering) ja tootja selles kokku lepivad.

Eesti Taastuvenergia Koja juhataja Rene Tammisti sõnul rikub riik Narva vanadele plokkidele erandi kehtestamisega teiste tootjate õigusi.

«Koda on teinud korduvalt ettepanekuid tootjatele kohaldatavad tehnilised nõuded üle vaadata, sest need takistavad taastuvenergia kasutuselevõttu, kuid kahjuks pole selles osas riik midagi ette võtnud,» ütles Tammist.

Võrgueeskirja nõuded on Tammisti sõnul olnud aastaid riigi poolt taastuvenergia tootjatele ebamõistliku koormise seadmine ja ettevõtlusvabaduse piiramine. «Narvale Elektrijaamade plokkidele tehtav erand kinnitab, et neid nõudeid polegi tegelikkuses vaja,» märkis ta.

Taastuvenergia koda teatas, et praegu saab riigiettevõte Eesti Energia endale turul eelise ning võrdseks kohtlemiseks tuleks seda erandit laiendada ka teistele turuosalistele.

«Kõigi elektrijaamade suhtes kohaldatakse põhimõtet, et nad peavad vastama nendele nõuetele, mis kehtisid sel ajal, kui nad ühendati elektrisüsteemiga,» ütles Postimehele majandusministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Rasmus Ruuda

Ruuda sõnul on elektrisüsteemi varustuskindluse tagamine seaduse kohaselt süsteemihalduri ülesanne.

«Mida rohkem elektrijaamu süsteemiga liitub, seda täpsem peab olema elektrisüsteemi reguleerimine ja seda täpsemad nõuded tootmisseadmetele kehtestatakse,» märkis Ruuda. «Kuna meie eesmärk on toota järjest suurem osa elektrienergiast taastuvatest energiaallikatest, peavad uued elektrijaamad olema järjest parema reguleerimisvõimega, sest elektrisüsteemi tasakaalu tagab elektrijaamade sünkroonne koostöö.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles