Tõnis Haavel ilmus lõpuks kohtusaali

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Haavel (keskel) 2015. aasta alguses Hardo Pajula raamatu esitlusel.
Tõnis Haavel (keskel) 2015. aasta alguses Hardo Pajula raamatu esitlusel. Foto: Liis Treimann

Täna toimus istung Tõnis Haaveli kriminaalasjas, kus viibis kohal lõpuks ka Haavel ise, kinnitas Harju maakohtu pressiesindaja Kristina Ots.

Kriminaalasi puudutab Bakuu afääri suurt investeerimiskelmuse kriminaalasja, mille otsus on küll jõustunud, kuid ringkonnakohus saatis sellega seotud neli tsiviilasja uuesti maakohtusse arutamiseks. Selleks aruteluks toimus ka tänane istung, kus üks süüalustest oli ka Haavel. Kriminaalasja sisulise arutamiseni täna veel ei jõutud, sest kaitsja tegi kohe istungi alguses taotluse kriminaalasjas menetluse lõpetamiseks mõistliku menetlustähtaja möödumise tõttu.

Kohus ei rahuldanud kaitsja taotlust ja kaitsja esitas sellele määrusele määruskaebuse, mis saadetakse ringkonnakohtusse menetlemiseks. Kuni kriminaalasja toimik on koos määrusega ringkonnakohtus, ei saa maakohus seda kohtuasja menetleda.

Samuti on Haavelile viimaks kätte toimetatud tsiviilasja kohtukutse. Jaanuari keskpaigas kirjutasime, kuidas investeerimiskelmusele kaasaaitamises süüdi mõistetud Tõnis Haavel ei ilmunud juba kuuendat korda Harju maakohtusse, kus oleks pidanud arutatama tsiviilasja tema varade ja kohustuste nimekirja. Tsiviilasjas peaks järgmine istung toimuma 15. märtsil.

Nimelt taotleb kohtutäitur Elin Vilippuse kohtus Tõnis Haaveli kohustamisest varade ja kohustuste nimekirja esitamiseks ja nimekirja vandega kinnitamisest ning vajadusel Tõnis Haaveli suhtes sundtoomise ja aresti kohaldamist.

«Praktikas kasutavad kohtutäiturit ja pankrotihaldurit seda meedet, et saada võlgnikult võimalikult täpne info tema varade ja kohustute olemasolu kohta,» ütles kohtutäitur Elin Vilippuse abi Viljo Konsap jaanuaris Postimehele. See info annab kohtutäiturile kui ka võlausaldajale võimaluse hinnata võlanõude rahuldamise perspektiivi ja võimaluse võlausaldajal kaaluda pankrotiavalduse esitamist võlgniku suhtes. Vande võtmine võlgnikult aga distsiplineerib võlgnikku esitama kohtutäiturile õiged andmed, kuna teadvalt ebaõigete andmete esitamisel võidakse võlgniku karistada kriminaalkorras.

Ringkonnakohus määras Bakuu afääris kelmusele kaasaaitamises süüdi mõistetud Tõnis Haavelile karistuseks seitse kuud tingimisi vangistust kolmeaastase katseajaga. Lisaks jäi süüdi mõistetud kohtualuste vastu jõusse hiigelnõue. Erki Piirsalu, Tõnis Haavel, Harles Liiv ja GFAS peavad kohtuotsuse kohaselt investoritele hüvitama umbes 7 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles