Reinsalu tahab viia tuhat avaliku sektori töökohta Ida-Virumaale (7)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsminister Urmas Reinsalu.
Justiitsminister Urmas Reinsalu. Foto: Ardi Truija / Pärnu Postimees

Justiitsminister Urmas Reinsalu tegi ettepaneku riigi kohaoleku suurendamiseks Ida-Virumaal viia sinna lähiaastatel ligi tuhat avaliku sektori töökohta.

Ministri ettepaneku kohaselt võiks kohtute tugiteenustest Ida-Virumaale viia kuni 50 töökohta, registrite infosüsteemide keskusest kaheksa töökohta, riigi tugiteenuste keskusest 80 töökohta, sisekaitseakadeemiast 60–70 töökohta, Eesti Energia peakontorist 400 töökohta, keskkonnaministeeriumi valitsemisalalt 200 töökohta ja sotsiaalkindlustusameti keskaparaadist umbes sada töökohta.

Lisaks tegi Reinsalu ettepaneku luua Narva eesti keele maja, mis looks juurde umbes 20 töökohta.

Reinsalu põhjendab oma ettepanekut kirjas riigihalduse ministrile sellega, et Ida-Viru maakonnas peab riigi kohaolek olema hästi tuntav ja seetõttu tuleb suurendada maakonnas avaliku sektori asutuste ja töökohtade arvu.

«Riigiasutuste ületoomisel või rajamisel Ida-Virumaale suureneks kohalike väheintegreeritud elanike teadlikkus Eesti riigi tegevusest ning isiklik positiivne kogemus seoses Eesti riigi toimimisega. Teisese kasuna võib välja tuua riigiasutuste lisandumisel juurde tuleva ametnike ja lojaalsete elanike hulga,» märkis minister.

Praegu on Reinsalu sõnul seatud eesmärk, et perioodil 2015–2020 ametkondade töökohtade komplekteerimisel suurendatakse Ida-Virumaal töötavate avalike teenistujate osakaalu vähemalt ühe protsenti võrra, välja arvatud ametkonnad, millel puuduvad regionaalsed kohahaldusüksused.

Ministri sõnul eeldab avaliku sektori töökohtade Ida-Virumaale viimine riigi selget koordineerimist ja tuge. «On selge, et näiteks 99 juristi ametikoha kiire komplekteerimine võib olla Ida-Virumaal keerukam kui 33 juristi, 33 raamatupidaja ja 33 keskkonnaametniku ametikoha samaaegne täitmine.»

Seetõttu on Reinsalu sõnul tähtis, et ületoodavad ametikohad arvestaksid ka Ida-Virumaa tööjõu olukorda ning varieeruksid elukutsete ja asutuste kaupa. «Ka integratsiooni seisukohalt on tähtis, et lisaks sisejulgeoleku ametikohtadele kasvaks Ida-Virumaal nt majanduse, sotsiaalkaitse, hariduse, kultuuri jms seotud avalike teenistujate arv,» märkis ta.

Minister märkis, et pakutud arvud on esialgsed, kuid rõhutas, et piisava poliitilise tahte olemasolul on realistlik järgneva 24–36 kuu jooksul Ida-Virumaale lisada ühe protsendi jagu avaliku sektori töökohti.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles