Stubb: sel kevadel Soome majandus kas paraneb või puruneb

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexander Stubb
Alexander Stubb Foto: SCANPIX

Soomel on lõppemas aeg oma tööturu taaskäivitamiseks ja tõbise majanduse tervendamiseks, ütleb rahandusminister Alexander Stubb.

Konkurentsivõimelt Rootsist ja Saksamaast kaugele maha jäänud riigi valitsus on andnud ametiühingutele ja tööandjatele alla kahe kuu aega, et teha ettepanekuid tööjõukulude langetamiseks 5 protsendi jagu.

Präänikuks on kärped tööjõumaksudes, kirjutab Bloomberg Business. Piitsaks on pisendatud heaoluriik. Eesmärk? Sisedevalvatsioon.

«Sel kevadel Soome majandus kas paraneb või puruneb,» ütles Stubb. Õnnestumise korral «saab taas näha majandusime poole liikuvat Soomet.»

Soome pealt on näha, kuivõrd kiiresti võib muutuda ühe rahva majanduslik käekäik. 1990ndatel ja 2000ndatel aastatel olid Soome edusammud hiigelpikad ning riik kerkis rahvusvahelistes edetabelites nii konkurentsivõime, hariduse kui innovatsiooni poolest.

2008. aasta kriisist pole Soome aga tänaseni taastunud, tunnistas Stubb. Pärast vähemalt kolme aasta pikkust majanduslangust nimetab minister nüüd omaenda kodumaad «Euroopa haigeks meheks».

Diagnoosi toetavad ka numbrid. Töötusmäär on määratud kõrguma ülalpool 9 protsendi taset vähemalt aastani 2017. Ning Euroopa Komisjoni ennustuste valguses osutub Soome majandus tänavu kõige jõuetumaks terves Euroopa Liidus.

Peaminister Juha Sipilä ja Stubb ootavad tööturult ettepanekuid 5. aprilliks. Hiljemalt selsamal päeval tuleb valitsusel esitada eelarvekava.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles