Põhjamaad kaaluvad ühispiiri

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani peaminister Lars Løkke Rasmussen.
Taani peaminister Lars Løkke Rasmussen. Foto: Reuters/ScanPix

Põhjamaad liiguvad regionaalpiiri arutelude suunas, et koordineerida oma pingutusi sisserände piiramisel Lähis-Idast ja Põhja-Aafrikast.

Vähem kui nädal pärast seda, kui Taani peaminister Lars Løkke Rasmussen sellise mudeli võimalikkuse riigiraadios välja käis, toetas ideed Rootsi strateegilise arengu ja Põhjamaade koostöö minister Kristina Persson.

«Ma olen positiivne, ma olen poolt,» ütles Persson eile Bloombergile. Kuigi Rootsi valitsus ei ole antud teemal ametlikke nõupidamisi pidanud, «võivad meie valitsused omavahel lahenduse leida,» ütles minister.

Kommentaaride taustaks on suhete halvenemine Rootsi ja Taani vahel keset Stockholmi süüdistusi taanlaste aadressil, kes olevat vältinud oma vastutust Süüriast põgenevate inimeste vastuvõtmisel.

Kui Rootsi lasi mullu riiki ligikaudu 163 000 varjupaigataotlejat, siis Taani panus oli veidi enam kui 20 000.

Põhjamaade koordineeritud piirikorraldus aitaks «minimeerida negatiivseid mõjusid meie maade vahelistele suhetele,» ütles Persson.

Hetkel segavad Rootsi poolt kehtestatud piirikontrollid tuhandete inimeste igapäevast töölkäimist üle Malmöt ja Kopenhaagenit ühendava silla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles