Rootsi tööstus taastub langusest jõudsalt

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma üks suuremaid majapidamisseadmete tootjaid Electrolux kaotas kahe aasta jooksul 3000 töökohta. Ettevõtte juht Hans Stråberg (pildil) kinnitab, et nüüd lähevad asjad jälle ülesmäge.
Maailma üks suuremaid majapidamisseadmete tootjaid Electrolux kaotas kahe aasta jooksul 3000 töökohta. Ettevõtte juht Hans Stråberg (pildil) kinnitab, et nüüd lähevad asjad jälle ülesmäge. Foto: SCANPIX

Pärast 2008/2009. aasta talve karmi kukkumist on Rootsi tööstus jõudsalt taastunud ning kaks kolmandikku läbitud langusest on tagasi võidetud. Samas varjutab tulevikku elektri kõrge hind ja kallinev rahvusvaluuta.

Kui kriisitalvel kaotas tööstusettevõtetes töökoha enam kui 70 000 inimest, siis lähiaastatel peaks ligi 10 000 töökohta taastuma, usub Rootsi Tööstus- ja Kaubanduskoda.

Mullu esimesel kaheksal kuul ulatusid tööstustoodangu langusnumbrid rohkem kui 20 protsendini, tänavu maist on aga näidatud kahekohalisi kasvunumbreid.

«Üleilmne taastumine on viimase aasta jooksul olnud ootamatult tugev ning maailmakaubandus teeb kaotatut jõudsalt tagasi,» tõdes Rootsi Kaubanduskoda finantskriisis peituvaid riske ja võimalusi analüüsivas raportis.

Eesti ühe peamise kaubanduspartneri majandus on tänavu jõudsalt arenenud ja teinud kogu Euroopa ühe parema etteaste: kolmandas kvartalis kasvas riigis toodetud kaupade ja teenuste väärtus aasta varasemaga võrreldes 6,9 protsenti.

Teises kvartalis oli kasv täpsustatud andmetel 4,5 protsenti ning aasta kokkuvõttes peaks see olema viimase enam kui kümne aasta kiireim, ulatudes ligi 4,8 protsendini. Ka novembri hinnatõus oli aasta kiireim ehk 1,8 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles