Hea maksulaekumine jätkub: jaanuaris koguti makse mullusest 13 protsenti enam

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tänavu jaanuaris kogus maksu- ja tolliamet 627 miljonit eurot makse, mida on 12,6 protsenti enam kui aasta varem.

Kõige rohkem, üle kahe ja poole korra, kasvas möödunud aasta jaanuariga võrreldes juriidilise isiku tulumaksu laekumine. Tänavu jaanuaris laekus maksu 68,5 miljonit eurot võrreldes möödunud aasta sama kuu 24,6 miljoni euroga.

Suurem laekumine on rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Margus Tuvikese hinnangul tingitud asjaolust, et erinevalt 2014. aastast jaotasid suured riigile kuuluvad ettevõtted 2015. aastal kasumit detsembris. Samuti kasvas mullu jaanuariga võrreldes ligikaudu 22 miljoni euro võrra erasektori ettevõtete tulumaks jaotatud kasumilt. Ettevõtete jaotatud kasumilt makstava tulumaksu kuises statistikas tekitavad nähtavaid kõikumisi üksikud suured kasumi jaotamised.

Füüsilise isiku tulumaksu laekus jaanuaris võrreldes möödunud aasta sama ajaga 0,9 protsenti vähem ehk 41 miljonit eurot. Langus tulenes sellest, et maksumäära langetamine 20 protsendile ei mõjutanud veel eelmise aasta jaanuari laekumist, mistõttu aastatagune võrdlusbaas oli kõrge. Kohalikele omavalitsustele laekus füüsilise isiku tulumaksu 8,9 protsenti enam kui aasta varem.

Sotsiaalmaksu laekus jaanuaris 224,4 miljonit eurot ehk võrreldes möödunud aasta sama ajaga 7,4 protsenti enam. See oli viimase nelja kuu kiireim kasv. Deklareeritud palgafondi kasvu trend pöördus kiirenemisele, kasvades detsembris 6,1 protsenti. Palgasaajate arv on vähenenud neli kuud, detsembris 0,1 protsenti.

Tegevusalapõhistel andmetel vähenes hõivatud töökohtade arv viiendat kuud, detsembris 2,2 protsenti. Kuna palgasaajate arv kahanes aeglasemalt, tähendab see osalise tööajaga palgatöö vähenemist. Hõivatud töökohtade arv on viimasel kolmel kuul langenud enim kutse-, teadus- ja tehnikaalases tegevuses, kunsti, meelelahutuse ja vaba aja tegevusalal, finants- ja kindlustustegevuses ning põllumajanduses.

Viimasel kolmel kuul kasvas palgafond kõige enam info ja side, majutuse ja toitlustuse ning jaekaubanduse tegevusaladel. Palgaväljamaksed kahanesid kutse-, teadus- ja tehnikaalases tegevuses, mäetööstuses ning ehituses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles