Toote arendamine maksis Eesti esimesele 3D-printeri tootjale elu (2)

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matis Averin ja Kersti Vatter näitasid Eestis konstrueeritud ja ehitatud 3D printerit, millele nad erinevalt paljudest teistest tootjatest annavad ka garantii.
Matis Averin ja Kersti Vatter näitasid Eestis konstrueeritud ja ehitatud 3D printerit, millele nad erinevalt paljudest teistest tootjatest annavad ka garantii. Foto: Liis Treimann

EDM Machinery, mis tootis teadaolevalt Eesti esimesi 3D-printereid, läks pankrotti.

«Ütleme nii, et peamine põhjus on selles, et arenduseks jäi raha väheks,» selgitas osanik Matis Averin, miks Eesti esimese 3D-printeri loonud ettevõte pankrotti läks.

Tartu Ülikoolist välja kasvanud ettevõte asutati 2013. aasta mais. Eelmise aasta alguses sai nende esimene 3D-printer valmis: metallist kest muutis seadme vastupidavamaks, seadme tööpind ja -kiirus plaaniti teha konkurentide omast suuremaks. Samuti sai sellega printida kahe värviga korraga. Ühe printeri hind jäi 2500 euro juurde. Alustades rõhutas ettevõte, et erinevalt paljudest teistest tootjatest annavad nemad kaasa ka garantii.

Aasta tagasi turule tulles oli EDM Machineryl Eestist kümmekond huvilist klienti, kuid põhilisteks turgudeks pidasid nad siiski välisriike, käies aktiivselt messidel. 3D-printeri kasutajaskond on lai, ulatudes prototüüpe tegevatest ettevõtetest hambaarstideni. Üks Hiina ettevõte teeb isegi 3D-prinditud maju.

«Kuigi ettevõtte kogu jaks läks tootearenduse peale, hakkasid teised järele jõudma,» rääkis Averin.

Portaal Market Realist vahendab, et sektori kasv on suur: 4,5 miljardilt dollarilt kaks aastat tagasi prognoositava 17 miljardi dollarini aastal 2020. HP panustab näiteks tänavu peamiselt just 3D-printeritele.

See oli ka üks põhjustest, miks EDM Machinery pankrotti palus. «Tervis ei pidanud ka vastu,» märkis Averin.

Pankrot tuli kiire otsusena detsembri lõpus, mil leiti, et ei otsita enam lisarahastust. Alles novembris sai EDM Machinery veel Eesti Masinatööstuse Liidult sinna kuulumise diplomi.

Peale 3D-printerite importis EDM Machinery 3D-pliiatseid, millega saab joonistada kolmemõõtmelisi asju. Neid tutvustati kui lastele sobilikke. Ettevõttele oli see üks võimalus riske maandada.

Averin ei ole kindel, mis edasi saab. «Praeguse plaani järgi ma ei tea, kas see jääb tulevikku ootama,» ütles ta, märkides, et võib-olla maetakse projekt maha.

EDM Machinery 2014. aasta majandusaruandest nähtub, et nende käive oli 36 038 eurot ning kahjum seejuures 11 623 eurot. Ettevõte sai kahel korral toetust ka EASilt, kokku ligi 12 000 eurot.

Harju maakohus kuulutas EDM Machinery pankroti välja 4. veebruaril.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles