Ametiühingud valitsusele: siduge ressursitasu naftahinnaga

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
VKG õlitehase töötajad pärast vahetuse lõppu koju minemas.
VKG õlitehase töötajad pärast vahetuse lõppu koju minemas. Foto: Sander Ilvest

Ametiühingute keskliidu (EAKL) teatel lahendaks Ida-Viru kriisi keskkonnatasude sidumine nafta maailmaturuhinnaga, ümberõppevõimaluste parandamine ja tööjõunappust põdevate tehaste mujalt Ida-Virumaale ümberkolimine.

Möödunud nädalal tervise- ja tööministri Jevgeni Ossinovski ja töötukassa juhi Meelis Paaveliga kohtunud ametiühingute esindajad töötasid välja plaani, millega koondatavate olukorda Ida-Virus parandada, teatas EAKL. Plaani mahub tegevusi keskkonnatasude kiirest langetamisest ümberõppevõimaluste parandamise ja üleskutseni tööjõunappust põdevate tehaste ümberkolimiseks Ida-Virumaale.

«Valitsuselt ootame keskkonnatasude sidumist nafta maailmaturuhinnaga juba 1. maiks, samuti seadusemuudatusi, mis võimaldaks töötukassal pakkuda pikemaid ümberõppekursusi koos õppimist toetavate stipendiumidega,» ütles EAKL juht Peep Peterson liidu pressiteate vahendusel.

Petersoni sõnul annab töötukassa tänases koondamislaines oma parima, aga ilma valitsuse ja tööandjate ühise pingutuseta ei suudeta kõigile soovijatele väärilist tööd tagada.

Tööandjatega loodavad ametiühingud sõlmida kokkuleppe koondamise osaliseks edasilükkamiseks, et oodata ära maksude muutumine ja võimalikud hinnamuutused rahvusvahelisel kütuseturul ning hajutada sarnase kvalifikatsiooniga töötajate tööturule sattumist.

«Esitame Viru Keemia Grupile kokkuleppe projekti vähemalt 200 töökoha säilitamiseks järgmise kolme kuu jooksul arvestusega, et keskkonnatasude vähendamine ja naftahinna tõus võivad selleks ajaks tegevusala konjunktuuri muuta. Samuti on töötajatel kergem tööd leida, kui koondamine toimub hajutatult,» teatas EAKL.

Samuti soovitab EAKL reklaamida Ida-Virumaad sellise kohana, kuhu ümber kolida näiteks Harjumaal tööjõupuuduses kiratsev tootmine. «Piisava ümberõppega saame pakkuda töötahtelisi inimesi, meil on vajalikud tööstuspargid ja head logistilised ühendused ning kiiresti paranev elukeskkond,» ütles EAKL Ida-Virumaa osakonna juht Aleksandr Startsev.

Startsevi sõnul on oodatud just kvaliteetsed tehnilist taipu eeldavad töökohad. «Pole mõtet inimesi suurtes kogustes maakonnast välja vedada, kui on odavam hoopis vabrik siia kolida,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles