Audiitorid leidsid EASi tegevuses mitmeid probleeme

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus.
Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus. Foto: Peeter Langovits

Rahandusministeeriumi audiitorid leidsid probleeme EASi mitme rahastatud teadus- ja arendusprojekti juhtimis- ja kontrollisüsteemide tõhususes.

OÜ Meratel äritegevus MagicSIMi projektis ei ole audiitorite hinnangul piisavalt läbipaistev ja seetõttu ei ole kindlustunnet projekti eesmärkide saavutamisest. OÜ Meratel sai EAS-ilt toetust kokku 2,4 miljonit eurot. Projekti kogumaksumus oli ligi 7 miljonit eurot ja selle eesmärgiks oli teha toode peamiselt Venemaa ja Ukraina turgudele. Projekti kohaselt pidi tegemist olema universaalse ettemakstud SIM-kaardiga, mis võimaldaks kasutada mobiilsideteenuseid eri riikides kohalike tariifide alusel.

EAS ei ole auditi kohaselt nõudnud toetuse saajalt ja kolmandatelt isikutelt piisavat tõendusmaterjali toetuse saaja tehingute sisu kohta. Toetuse saaja viitas projekti raames sõlmitud lepingutele kolmandate osapooltega. Mitte ühelgi juhul ei olnud toetuse saaja esitanud vastavaid lepinguid, mis tõendaks, et sellised tehingud, sellises mahus või sellise sisuga tõepoolest oleks ka toimunud, märgivad rahandusministeeriumi audiitorid.

EAS ei olnud küsinud kinnitusi kolmandatelt osapooltelt, mis kinnitaks, et toetuse saaja ja kolmandate osapoolte vaheliste tehingute iseloom oleks tõepoolest selline nagu seda väideti olevat. Toetuse saaja väide, et leping kolmanda osapoolega on konfidentsiaalne on audiitorite hinnangul sisekontrolli seisukohast «punane lipp». Varjamine kliendisuhtes ei saa olla hea toon, märkisid audiitorid.

Audiitorite hinnangul oli probleeme ka teiste EAS-i toetatud projektidega. Näiteks ei pidanud EAS nende hinnangul vajalikuks reageerida pettuse-teemalisele ajaleheartiklile, mis sisaldadas väited Jürgen Veberi ettevõtte JJV Productionis OÜ projektide osas. JVV Productions sai EAS-ilt 166 000 eurot, et viia oma mustkunstietendused USA-sse.

Nordbiochemi projektis jällegi ilmnes eksperthinnag, kus ekspert esitas tõsiseid kahtlustusi projekti käigus tehtud kulude kohta. EAS ei suutnud tagantjärgi esitada tõendusmaterjali ega selgitusi selle kohta, kuidas EAS eksperdi kriitikale reageeris. Projekt on praeguseks muul põhjusel loetud mitteabikõlblikuks, kuid audiitorite hinnangul on tegemist olulise puudusega EAS-i juhtimis- ja kontrollisüsteemides, sest kontrolljälg on puudulik.

Nordbiochem sai EAS-ilt ligi 2 miljonit eurot piimhappekeemia alaseks teadustöös. Alltöövõtjana osales uuringutes Venemaa ettevõte Invivo, mis hiljem väitis, et on neil tehtud töö eest siiani 570 000 eurot saamata. Nordbiochemi juhtis tehingute ajal Andres Rannamäe, kes sai 2014. aasta alguses EAS-i juhiks, kuid juhtunu tõttu kutsus EAS-i nõukogu kutsus ta vahetult peale seda ametist tagasi.

OÜ Meratel ja JJV Production OÜ projektide osas soovitavad autiitorid läbi viia täiendavad toimingud, et välja selgitada, kas projekti kulud on abikõlbulikud ja projekti eesmärgid saavutatud. EAS on enda kinnitusel neid täiendavaid toiminguid ka alustanud. Lisaks märgib EAS, et tänaseks päevaks on praktika muutunud ja projektide hindamiseks olulisi lepinguid küsitakse toetuse saajatelt välja.

Rahandusministeerium viis läbi auditi, mille eesmärgiks oli hinnata EAS-i ja SA Archimedes juhtimis- ja kontrollisüsteemide tõhusust teadus- ja arendusprojektide järelevalve teostamisel.

Auditi tingis teadus- ja arendustegevuse spetsiifikast tulenev risk - sealsetes projektides tehtavate tehingute korral ei ole alati, ilma spetsiifiliste ekspertteadmisteta, võimalik veenduda, kas toetuse saaja poolt tehtud/ tellitud tehing on toimunud või kas see on toimunud sellises mahus nagu toetuse saaja väidab.

Postimees avaldas 08.02.16 väite, nagu leidnuks audiitorid probleeme nii EASi kui SA Archimedese töös mitme rahastatud teadus- ja arendusprojekti juhtimis- ja kontrollisüsteemide tõhususes. Tegelikult viidi audit küll mõlemas asutuses läbi, kuid SA Archimedese juhtimis- ja kontrollsüsteemide tõhususes probleeme ei leitud. Vabandame!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles