Analüütikute kannapööre: nafta aasta lõpus mitte 59, vaid 29 dollarit

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nafta tootmine Põhja-Dakotas, USAs.
Nafta tootmine Põhja-Dakotas, USAs. Foto: SCANPIX

On väga haruldane, kui maailmakuulsa panga analüütikud teevad paari nädalaga kannapöörde ja hakkavad rääkima varasemaga võrreldes hoopis vastupidist juttu. Aga just nii juhtus äsja Morgan Stanleyga analüütikutega, kes veel jaanuaris kuulutasid naftahinna tõusu aasta lõpuks 59 USA dollarile barrelilt. Veebruari alguses muutis pank ent hinnaprognoosi poole madalamaks – 29 dollarit barrelist.

Panga resursside osakonna juhi Adam Longsoni sõnade kohaselt usuvad Morgan Stanley analüütikud, et tähtsaim rahvusvaheline toornafta hinnaindikaator Brent kiratseb terve aasta vältel ja on aasta lõpus 29 dollari tasemel, vahendas MarketWatch.

«Oodatust nõrgem nõudlus, oodatust tugevam pakkumine, kasvavad varud ja suurenev riskide maandamine viivitavad kõik stabiliseerumist ning sellele järgnevat hinnatõusu,» seisab Morgan Stanley turuülevaates.

«Usume, et 2017. aastast edasi peaks nafta hind turu tasakaalustamiseks olema kõrgem. Tihti on stabiliseerumise kiirus sama tähtis kui lõplik hind,» kirjutavad panga analüütikud.

Jaanuaris pakkusid panga analüütikud, et Brent põrkab aasta lõpuks 59 dollarini ja aasta keskmine hind on 49 dollarit barrel. Nüüd aga, pärast nõudluse ja pakkumise tasakaalu saavutamise väljavaate revideerimist, prognoosib pank, et nafta hind püsib 30 dollari lähedal barrelist kuni järgmise aasta teise kvartalini ning tõuseb 50 dollari juurde alles järgmise aasta lõpuks.

Morgan Stanley negatiivse stsenaariumi kohaselt võib jääda Brent aga ka järgmisel aastal 30 dollari juurde ning jõuda 45 dollarini alles ülejärgmiseks aastaks. Igal juhul arvatakse pangas, et nafta hind lõpuks ikkagi tõuseb: 2019. aastaks prognoositakse positiivse stsenaariumi kohaselt 95 dollarist, negatiivse kohaselt 57 dollarist ning keskmise väljavaate kohaselt 85 dollarist barrelihinda.

Morgan Stanley analüütikute arvates pärsib nafta hinna tõusu ka tugevnev USA dollar. Eelmise kuu lõpus märkisid nad, et nafta hind võib kukkuda 20 dollari juurde, «lihtsalt valuuta tõttu».

Väljavaade, et nafta hind on kauem aega madalal tasemel, mõjutab ka teiste varade hindu. Analüütikud hoiatavad energeetikasektorist mõjutatud aktsiate ostmise eest, märkides, et pangad pole siiani oma bilanssides eriti naftasektorisse antud laenude mahakirjutusi teinud ning naftasektoris endas on väga kõrge pankrotirisk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles