Iisrael kaalub gaasiühenduse loomist Türki ja Kreekasse (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasitoru
Gaasitoru Foto: SCANPIX

Iisrael kaalub oma gaasivarude ekspluateerimist kahe võimaliku gaasitorustiku projekti kaudu, millest üks viib Türki ja teine Kreekasse, ütles energiaminister Yuval Steinitz pühapäeval.

«Kui suhted Türgiga paranevad ..., siis oleks võimalik müüa gaasi Türki ja Türgi kaudu ka Kreekasse,» ütles Steinitz päevalehele Kathimerini.

Iisraeli ja Türgi suhted halvenesid oluliselt 2010. aastal, kui Iisraeli eriüksuslased jooksid tormi ühele Türgi abilaevale. Nüüd üritavad riigid olukorda parandada.

«Kui Iisraelist ja Egiptusest, või ainult Egiptusest, leitakse suuri varusid, siis võib see õigustada pika torujuhtme ehitamist Kreekasse,» lisas minister.

«Esialgu arvestasime, et see võib maksma minna 15 miljardit dollarit, mis on liiga kallis. Nüüd tehtud uued hinnangud vähendasid selle (maksumuse) seitsmele miljardile.»

Iisrael, Küpros ja Kreeka kohtusid jaanuaris Nicosias ning Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu ütles, et pooled moodustavad komisjoni, mis hakkab uurima kavu gaasitoru ehitamiseks Iisraelis Küprosesse ja sealt edasi Kreekasse.

Lisaks arutati ka riikide elektrivõrgustiku ühendamist merekaabliga. See projekt maksab umbes 4-5 miljardit dollarit, lausus minister. «Iisraeli ja Küprose ühendamine 2019. aastaks on juba otsustatud. Seejärel on oluline luua ühendus ka Kreekaga.»

Iisrael üritab ammutada ranniku lähistel gaasi pärast seda, kui 2009. ja 2010. aastal avastati uued gaasimaardlad nimega Tamar ja Leviaatan.

Esimese suuruseks on hinnanguliselt 250 miljardit ja teise 535 miljardit kuupmeetrit maagaasi. Viimases on veel ka 34,1 miljonit barrelit kondensaati. Tamarist on juba hakatud gaasi ammutama, kuid Leviaatanit puudutavad projektid venivad ja neid ümbritsevad kohtuvaidlused.

Iisrael kavatseb eksportida Leviaatanist ammutatud gaasi teistesse regiooni riikidesse, millest loodetakse Iisraeli strateegilise positsiooni paranemist rahvusvahelisel areenil.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles