Uurija: USAs tegutseb Madoffi afäärist suurem püramiidskeem (3)

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõltumatu finantspettuste uurija Harry Markopolos USA Kongressis Madoffi afääri kohta selgitusi jagamas.
Sõltumatu finantspettuste uurija Harry Markopolos USA Kongressis Madoffi afääri kohta selgitusi jagamas. Foto: Nico Doldinger / NYT /Scanpix

USAs on praegu tegutsemas kolm suurt Ponzi skeemi, üks neist isegi suurem kui 2008. aastal paljastatud 18 miljardi dollarine Bernie Madoffi püramiidskeem, vahendab tuntud Ponzi skeemide uurija Harry Markopolose juttu ABC News.

Markopolos andis USA finantsjärelevalvele SEC infot Madoffi skeemi kohta juba 2000. aastal, kaheksa aastat enne afääri paljastamist, kuid toona ei alustanud võimud Markopolose info põhjal uurimist.

Madoffi arreteerimise kohta ütles Markopolos, et rõõmu ta selle üle ei tunne. «Võimatu on tunda rõõmu, arvestades, mis juhtus skeemi ohvritega ja kui palju elusid ruineeriti.» Ta lisas, et rõõmu tundis ta korraks vaid siis, kui andis USA Kongressi ees tunnistusi, kui alamehitatud ja alarahastatud SEC oli.

Nüüd rääkis Markopolos, et kogub infot uute aktiivsete Ponzi skeemide kohta. «Ma töötan praegu kolme mitmemiljardilise Ponzi skeemi kallal,» ütles ta telekanalile, lisades, et üks püramiidskeem on veel mahukam kui Madoffi oma.

«Neid ei saa peatada,» märkis ta. «Igaüks tahab uskuda finantsvaldkonna Pühasse Graali, riskivabasse tootlusse, ja nii nad jätkavadki Ponzi skeemidesse investeerimist.»

Oma finantspettuste paljastamisega tegelevat firmat juhtiv ja samas ka valitsusametnikke nõustav Markopolos ütles, et ei paljasta skeemide autorite nimesid enne kui kogutud info valitsuse uurijatele üle annab.

Madoffi skeemis, finantsala seni laiaulatuslikumas pettuses USAs, jäid investorid ilma ligikaudu 18 miljardist dollarist, millest viimaste andmete kohaselt on õnnestunud üles leida 11 miljardit. Praegu 77aastane Madoff sai 2009. aastal maksimaalse 150 aastase vanglakaristuse.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles