Jurist: turud on kuumad ehk head 2016ndat ühinemiste ja omandamiste aastat!

Risto Vahimets
, Tark Grunte Sutkiene Eesti ühinemiste ja omandamiste praktikagrupi juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Risto Vahimets
Risto Vahimets Foto: Erakogu

Mullu ennustasin ühinemiste ja omandamiste turu olulist elavnemist. Nii ka läks. Selleks aastaks julgen ennustada Eestis väga suurt tehinguaktiivsust. Makromajanduses on küll ebakindlust, kuid lokaalsete tehingute suund on selle võrra tugevam.

Makromajanduslik taust on ühinemiste ja omandamiste tehinguteks endiselt soodne. 2,3–3,3-protsendilise majanduskasvu prognoos Balti riikidele viitab eelkõige stabiilsusele. Pangad on endiselt laenamiseks lahti ja intressid väga madalad. Kahjuks veab meie majandust liiga sisetarbimise kasv, mis osaliselt toetub majapidamiste vähenenud kütte- ja energiakulule. Ekspordil ei lähe väga hästi, on sektoreid (põlevkivitööstus, piimatootmine), kus olukord on lausa katastroofiline.

Meie majanduskasv oleks tõenäoliselt kiirem, kui välised tegurid toetaksid seda rohkem. Halbadest välistest teguritest on endiselt päevakorras Soome majanduse nigel seis ning madala nafta hinna ja sanktsioonide käes virelev Venemaa.

Globaalselt hirmutab investoreid Hiina tulevik, mis suuresti tingis aktsiaturu korrektsiooni jaanuari alguses. Ükski tõsiselt võetav analüütik ei ole üks ühele uskunud Hiina riiklikku statistikat majanduskasvu kohta ega usu ka nüüd. Ent suundumuse muutus kajastub peale Hiina enda raportite ka teiste riikide analüütikas ja kaubandussuhetes.

Ühendriigid tõenäoliselt reageerivad muutunud keskkonnale, lõpetades keskpanga intresside tõstmise. Võlakriisist pagulaskriisi sammuv Euroopa jätkab rahatrükki ning see raha otsib paremaid võimalusi kui negatiivsete või nullilähedaste intressiga võlakirjad ja hoiused. Euroopa ja USA odav raha, millel ei ole endisel määral väljundit BRIC-maades ega laiemalt Aasias, otsib investeerimisobjekte kodust ja võib neid leida Eestis või teistes Balti riikides. Lisaks peaks nafta hinna langus meie regiooni ettevõtete väärtusele ja võimekusele (mõne erandiga) soodsalt mõjuma.

Nagu varasematel aastatel, tegime Tark Grunte Sutkiene ühinemiste ja omandamiste tiimiga järjekordse tehinguaktiivsuse uurimuse Eestis 2015. aastal. Advokaadibüroode, investeerimispankade ja konkurentsiameti kodulehtede põhjal kogusime küllalt tõsiselt võetava kokkuvõtte mullustest tehingutest.

Kindlasti tehti tehinguid, mille kohta ei ilmunud ühtegi uudist ning milles ei osalenud professionaalsed nõustajad, ent suure tõenäosusega olid sellised tehingud väiksemad ja vähema mõjuga.

Meie uurimuse järgi kasvas tehingute üldarv mullu aastaga 20 tehingu ehk 33 protsendi võrra. See on kiire kasv, mis kindlasti ei jätku samas tempos, ent tehingute arvu jõudmine 80 ja 100 vahele oleks tänavu väga hea tulemus.

Usun endiselt, et ka Eestis on vaid aja küsimus, mil suur osa meditsiinisüsteemist tuleb erastada ja panna toimima turupõhimõtetel. 2015. aastal murrangut veel ei toimunud, ent jälgime edasi.

Toiduainetööstuste tehingud maailmas on huvitav trend. Eestis võiks tänavu selliseid toimuda küll, ent teistel põhjustel. Minu arvates võiks ajendiks saada piimanduses ja meie põllumajanduses pikalt kestnud probleemid ning Vene turu sulgumine.

Probleemides firmade loogilised ostjad on tugevama kapitalibaasiga konkurendid naaberriikidest. Teisalt võivad teatud tootjate vastu huvi tunda ka kohalikud vertikaalsed turuosalised kaubandusest või põllumajandusest.

Eesti mitmekesine tehnoloogiasektor annab kindlasti ka tänavu põhjust tehinguteks. Jaapani suurfirma Rakuten ostis Eesti ettevõtte Fits.me, Pipedrive kaasas ligi kaheksa miljonit eurot – see turg on praegu väga aktiivne. Tehnoloogiasektor ei näita jahenemise märke, vaid pigem vastupidi. Aasta alguses kaasas Skeleton Technologies neli miljonit eurot uut raha.

Ka meie energiasektoris võib toimuda tehinguid kasvõi seetõttu, et nafta hinna ootamatu ja sügav langus on viinud mitmed ettevõtted tasakaalust välja, põhjustanud isegi tehaste seiskamist.

Kokkuvõtteks ennustan, et tänavu tehakse Eestis ühinemiste ja omandamiste tehingute rekord.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles