Brasiilia majanduskriis räsib riigi suurimat pidu

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rio karnevali ettevalmistuse lahutamatu osa on tänavu Zika viiruse tõttu sääskede hävitamine.
Rio karnevali ettevalmistuse lahutamatu osa on tänavu Zika viiruse tõttu sääskede hävitamine. Foto: AFP / Scanpix

Eelmise aasta kostüümide faasani sulgi taaskasutatakse, Swarovski kristallid heideti kõrvale ja asendati odavamate kividega, imporditud värvid, litrid ja pandlad vahetati kodumaiste võltsingute vastu -  selline on reedel alanud Brasiilia sambakarnevali reaalsus.

Karneval on sel aastal kõigi eelduste kohaselt tunduvalt kehvem kui eelmistel aastatel, kuna riiki vaevab sajandi suurim majanduslangus, kirjutab Bloomberg. Vähem kui pooled Rio de Janeiro sambakoolid, kes plaanivad karnevalil osaleda, on saanud ettevõtetelt toetust vaid poole eelarve ulatuses. Riigi naftagigant Petrobas on oma toetust karnevalile vähendanud 80 protsenti.

«See on kriisikarneval,» ütles tänavapidude korraldaja, kes on paljud oma sponsorid kaotanud.

Umbes kümme aastat tagasi, kui maailmas oli naftabuum ja Brasiilia majandus õitses, muutus karneval erakordselt suurejooneliseks. Tantsijate bikiinide hind ulatus 10 000 USA dollarini.

Paljud ettevõtted on tänavu loobunud ka oma VIP-kabiinidest ja ostnud oma klientidele lihtsalt tavapiletid.

Brasiilia kriisid – majanduslangus, korruptsioon ja Zika viirus – on nii järeleandmatud, et need on põhiteemaks rohkem kui 100 sambalaulus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles