Pomerants ei toeta RMK muutmist äriühinguks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsa väljavedu RMK Edela regiooni Orajõe metskonna lageraielangilt.
Metsa väljavedu RMK Edela regiooni Orajõe metskonna lageraielangilt. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Keskkonnaministri Marko Pomerantsi sõnul on Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) äriühinguks muutmise üle arutamine ajaraiskamine, sest omandivormi muutmisel poleks sisulist mõtet. Ministrit toetab ministeeriumis valminud analüüs.

Keskkonnaministeeriumis valminud analüüs ei toeta rahandusministeeriumi ettepanekut muuta RMK äriühinguks.

«Meie hinnangul pole ilmnenud ühtegi uut asjaolu, mis nõuaksid RMK juriidilise vormi muutmist. Kõik põhimõtted ja argumendid, miks RMK otsustati 1996. aastal riigituluasutusena luua, pädevad ka täna,» ütles keskkonnaminister Marko Pomerants BNSile.

Pomerantsi sõnul ei ole RMK tavaline äriettevõte, vaid selle ülesanne on lisaks metsa majandamisele ja raha teenimisele ka mittekasumliku avaliku teenuse pakkumine. «Soovime, et selline RMK eripära säiliks ka edaspidi,» ütles ta.

Rahandusminister Sven Sester on varem öelnud, et RMK tuleks läbipaistvuse, õigusselguse ja võrreldavuse huvides muuta sarnaseks teistele riigi olulisi ressursse valdavatele üksustele, mis tegutsevad äriühingu vormis.

«Mulle jääb Sesteri ettepanek natuke arusaamatuks, sest ka näiteks praegu on RMK tegevus väga läbipaistev ning äriühingutega hästi võrreldav,» vastas Pomerants.

Ministri sõnul on äriühinguks muutmise pooldajad rääkinud ka sellest, et uus omandivorm annaks RMK-le võimaluse võtta täiendavaid laene ja finantskohustusi. «Samas on ka praegu selline võimalus RMK-l olemas, et näiteks nõukogu otsusega saab taotleda rahandusministeeriumilt laenu,» ütles Pomerants.

Ta märkis, et RMK arengukava järgmiseks neljaks aastaks ei näe ette laenude võtmist, mistõttu kukub ka see argument äriühingu pooldajatel ära.

«Kui riigi tulundusühing juriidilise vormina juba seaduses olemas on, siis las ta jääb ka edaspidi. Minu jaoks ei ole lihtsalt äriühinguks muutmine piisav argument ja motivatsioon, et midagi muutma hakata. Ka dividendide suurus sellest ei olene,» rääkis minister.

Pomerantsi sõnul peaksid avaliku sektori ametnikud tegelema muude asjadega. «Oleme siin lihtsalt aega kulutanud sellele, mis tegelikult seda väärt ei ole,» ütles ta.

Keskkonnaministeerium hakkas RMK juriidilise vormi muutmist analüüsima möödunud aasta oktoobris, kui rahandusministeerium pani ette muuta RMK läbipaisvuse, õigusselguse ja võrreldavuse huvides äriühinguks.

Valitsus otsustab RMK juriidilise vormi edasise saatuse tõenäoliselt kvartali lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles