Pangad teenivad endiselt prisket kasumit

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Pankade kasum kasvab mühinal, hoolimata pangajuhtide kurtmisest üha suurema hulga kulukate reeglite üle ja peaaegu olematust intressimäärast.

Eesti Panga statistika järgi teenis pangandussektor eelmisel aastal 608 miljonit eurot puhaskasumit, mis oli peaaegu kaks korda enam kui 2014. aastal ning jääb vaid 53 miljoni euroga alla pankade 2011. aasta koondkasumile. Tol aastal oli koondkasum 661 miljonit eurot, mis on jäänud rekordiks tänini. Toonasest hiigelkasumist üle poole andis Swedbanki Läti tütarfirma müük emapangale. Kui toda finantstehingut mitte arvesse võtta, oleks pankade kogukasum 2011. aastal olnud 325 miljonit eurot ja eelmise aasta kogukasum kõigi aegade suurim.

Eesti Panga ökonomisti Mari Tamme sõnul andsid üle poole, täpsemalt 56 protsenti kasumist tütarettevõtetest teenitud dividendid. Dividenditulu arvestamata oleks puhaskasum olnud 11 protsenti väiksem kui aasta varem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles