Cameron moosib Johnsonit saareriigi «suveräänsusega»

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boris Johnson
Boris Johnson Foto: SCANPIX

Briti peaminister David Cameron katsub napsata Euroopa Liitu jäämise eest võitlejate leeri Londoni karismaatilist linnapead Boris Johnsonit, lubades uut Suurbritannia suveräänsuse seadust.

Johnson, üks Ühendkuningriigi populaarsemaid poliitikuid, on viimastel nädalatel vihjanud, et võib pooldada brittide väljumist Euroopa Liidust ehk nn Brexitit.

Peaminister paneb peatselt lauale plaani, mille kohaselt tuuakse selgelt esile Briti parlamendi suveräänsus, kirjutab Financial Times.

Ilmselt ahvitakse Saksa mudelit, kus Karlsruhe kohtunikel on õigus otsustada, kas Euroopa Liidu seadused riivavad põhiseadust või mitte.

Tõenäoliselt langeb Cameroni samm ajaliselt kokku 18.-19. veebruaril toimuva tippkohtumisega Brüsselis, kus kõigi ootuste kohaselt kiidetakse heaks Suurbritannia «uus lepe», milles sisalduvad turvamehhanismid Londoni City kui finantskeskuse kaitseks, piirangud migrantide toetustele ning pidur liikumisele «üha tihedama liidu» suunas. Sellele järgneks Brexiti referendum 23. juunil.

Ühtlasi on Johnsonile lubatud «tähtsat tööd valitsuses» pärast tema kui Londoni linnapea ametiaja lõppu 5. mail.

Johnsoni hääl oleks «jääme» kampaaniale eluliselt oluline. «Kui on keegi, kes lahkujate kampaania tõeliselt käima võiks tõmmata, siis on see Boris: tema on mees, keda me päriselt kardame,» tunnistas üks juhtivaid «jääjaid».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles