Viimsi vee puhastamine radioaktiivsusest on mitu aastat veninud

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vesi
Vesi Foto: Toomas Huik

Üks koht, kus inimesed on sunnitud jooma soovitavast kõrgema radioaktiivsusega vett, on Viimsi. Kohalik veefirma on mitu aastat lubanud olukorda parandada, kuid projekti venimise tõttu pole seda teinud.

«Jaam on niikaugel, et konkurss on läbi viidud ja sel aastal valime võitja välja. Europrojektid ju venivad,» selgitas ASi Viimsi Vesi juht Toivo Eensalu.

Viimsi on nimelt üks neist Eestimaa kohtadest, kus kraanivesi tuleb põhjaveest, mille radioaktiivsuse tase on tunduvalt kõrgem kui soovitatav.

Probleem ise kerkis üles juba 2007. aastal, mil sotsiaalministeeriumi tellitud uuringust selgus, et umbes 14 protsenti eestlastest saab maapõuest pumbatud vett, mille radioaktiivsus on lubatud 0,10 mSv/a (ehk kahjulik aine vees) asemel 0,95 mSv/a.

Uuringu kohaselt võib vesi tekitada kasvajaid, kuigi teaduslikult seda tõestatud ei ole. Keegi ju tegelikult veel ei tea, kas ja mis kasvajaid põhjustada võib.

«Seda, et vesi kahjulik on, pole suutnud keegi tõestada. Ametnikud on mingi normi välja mõelnud ja see ongi kõik,» sõnas ka Eensalu.

Viimsi Vesi planeeris liigsest radioaktiivsusest puhastavat jaama algselt 2008. aastal valmis ehitada, kuid erinevatel põhjustel see teoks ei saanud.

Nüüd on saadud 49 miljoni kroonine pakkumine uue puhastusjaama ehitamiseks, kus koostöös Tehnikaülikooliga väljatöötatud tehnoloogia vee paremaks muutma peaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles