Eesti Energia müüs 35 protsenti Jordaania arendusprojektist partneritele

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive õlitehase nurgakivi panekul.
Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive õlitehase nurgakivi panekul. Foto: Peeter Langovits

Eesti Energia allkirjastas lepingu, millega müüs osa Jordaania arendusprojektist kahele välismaisele firmale: Aasia üks juhtivaid energiaettevõtteid YTL Power International Berhad (YTLPI) saab projektist 30 ning Near East Investment (NEI) 5 protsenti.

Tehingu hinda firma ei avalikusta, kuid pressiesindaja teatel oli see Eesti Energiale rahulolu tekitav.

Eesti Energia Jordaania arendusprojekti kuulub ca 38 000 barrelilise päeva-toodanguga õlitehas ning kuni 900 MW võimsusega põlevkivielektrijaam. Eesti Energia roll on olla projektide arendaja ja eestvedaja ning Enefit-tehnoloogia tarnija põlevkiviõli tootvale tehasele. YTLPI panustab lisaks finantsinvestori rollile projekti elektritootmise arendusse.

YTLPI on arendanud ning opereerib maailmas mitmeid suuri elektrijaamu. Ettevõtte installeeritud elektrivõimsus on 5500 MW ning talle kuuluvad nii söel, õlil kui gaasil töötavad elektrijaamad Malaisias, Singapuris ja Indoneesias.

YTLPI on Malaisia konglomeraadi YTL Corporation Berhadi üks tütarettevõtetest ning suurim Malaisia börsil noteeritud ettevõte. YTLPI turukapitalisatsioon oli 5,5 miljardit dollarit (10.12.2010 seisuga) ning 30.06.2010 lõppenud majandusaasta käive 4,3 miljardit dollarit, varade maht 10,8 miljardit dollarit ning kasum 385 miljonit dollarit.

2010. a mais sõlmitud kontsessioonilepingu järgselt alustas Eesti Energia Attarat Um Ghudrani põlevkivimaardlas geoloogiliste ja hüdrogeoloogiliste uuringutega, millesse on kaasatud ka Eesti ülikoolid ja teadusasutused. Tänaseks osaleb töödes kümneid Tartu Ülikooli ja Tallinna Tehnikaülikooli eksperte ning geoloogiliste tööde läbiviimisesse on kaasatud ka teisi Eesti ettevõtteid. Analüüsimisel on informatsioon 19 uuest puuraugust ja alustatud on detailsemate hüdrogeoloogiliste uuringutega. Lisaks on kavas alustada täiendavat puurimisprogrammi jaanuaris 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles