«Leidlikud» maaklerid püüavad libakuulutustega hindu tõsta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermaja Tallinnas
Kortermaja Tallinnas Foto: Toomas Huik

Kinnisvaraturul on levimas skeem, mil tegeliku kuulutuse kõrvale pannakse üles hulk kallimaid müügipakkumisi, mille taga tegelikku korterit, maatükki või maja ei ole. Võrdluses muutub reaalne pakkumine aga märksa ahvatlevamaks.

Pindi Kinnisvara juhatuse liikme Peep Soomani sõnul ei tee sellist trikki tavaliselt mitte omanikud, vaid maaklerid, kelle eetiline tase ei ole väga kõrge.

Taolisi juhtumeid tuleb aega-ajalt päevavalgele. «Näiteks paari aasta eest avastasime, et Pirital oli reaalselt müügis üks krunt, mis maksis veidi üle 3 miljoni krooni. Sinna kõrvale tekkis kohe aga umbes 15 kuulutust, kus analoogse krundi hinnaks oli 6-8 miljonit krooni,» sõnas Sooman.

Kuna Pirital on vähe pakkumisi, siis tekib Soomani sõnul kohe suur kontrast reaalselt müügis oleva objekti kasuks. Lasnamäel näiteks on aga kogu aeg väga palju pakkumisi ning üks maakler, kes libakuulutusi riputab, ei muuda tegelikult midagi.

Teatav pakkumiste hindade ja reaalsete müügihindade vahel on Soomani sõnul aga loomulik.
«Hinnavahe on 20-40 protsenti sõltuvalt piirkonnast ja vara liigist. Näiteks Tallinna korterite keskmine müügihind on 14 000 krooni ruutmeetri eest, müügipakkumistes on keskmine ruutmeetri hind aga 18 000 krooni,» ütles Sooman.

Soomani sõnul tuleb müügipakkumiste hindadesse suhtuda kriitiliselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles