Aitäh, Paris Hilton!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paris Hilton käis emaga šoppamas
Paris Hilton käis emaga šoppamas Foto: SCANPIX

Miljardäridele on hakanud kohale jõudma tõsiasi, et järglastele meeletute summade usaldamine ei pruugi olla parim viis, kuidas oma varandust hallata. Ega ka eriti mõistlik PR-strateegia.

Igatahes on Bill Gatesil ja Warren Buffettil kõige rikkamate rikkurite käest raha välja võlumine päris hästi läinud: läinud nädalal tõotasid vähemalt poole oma varandusest ära anda järjekordsed 16 miljardäri, nende hulgas Facebooki asutaja ja tegevjuht Mark Zuckerberg.

Vastavalt Gatesi filosoofiale on ekspertiis, ärivaist- ja oskused – mis ju tegelikult kogu selle vara alguses kokku ajasid – vähemalt sama olulised, kui raha.

Microsofti asutaja soovib rakendada miljardäride vara ja tarkust selleks, et lahendada selle maailma suuri probleeme. Ta oma fondid tegutsevad igatahes kangelaslikult.

Samas kimbutavad heategevaid organisatsioone needsamad vaenlased, millega ka teised suured ettevõtmised maadlema peavad: bürokraatlik loidus, erapoolikud hoiakud ja inimlikud eksimused otsuste tegemisel.

Samuti ei sihi kõik superrikkad väga kõrgele. Nii läks Helmsley ligikaudu 8 miljardi dollari suurune varandus usaldusfondile, mis on pühendunud koerte eest hoolitsemisele. Ikea miljardeid jaotab aga fond, mille kandev idee on innovaatilise arhitektuuri edendamine.

Milleks lasta Gatesil ja Buffettil endale auk pähe rääkida ja nii palju ära anda? Vooruslikkust toetavad ka maksusoodustused: USA valitsus alandab heategevaks otstarbeks tehtud annetuste alusel maksustatavat tulu kuni 50 protsenti.

On ka ilmne, et lahked andjad lähevad teadlikult välja selle peale, et neil jätkub miljardeid piisavalt kauaks, et oma nimed filantroopide eliidi nimekirja raiuda.

Zuckerbergi rikkused põhinevad Facebooki oletataval väärtusel, mida aga avalikkusele ei paljastata.

Kui Ted Turner 1997. aastal ÜRO-le 1 miljardi dollarit lubas, oli ta netoväärtus Forbesi järgi parasjagu 3,5 miljardit dollarit. Mulluse seisuga oli Turneril vaid 1,9 miljardit järele jäänud.

Aga raha on absoluut. Enamik eliidist võib poole ära anda küll, kuna see teine pool, mis alles jääb, on suurem kui kunagi varem.

Copyright The Financial Times Limited 2010. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles