Keskerakond tahab tööturule turvalist paindlikkust

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine sotsiaalminister Jaak Aab..
Endine sotsiaalminister Jaak Aab.. Foto: Liis Treimann.

Riigikogus oli täna esimesel lugemisel Keskerakonna fraktsiooni sisse antud töötuskindlustuse seaduse, tulumaksuseaduse ja tööturuteenuste ja -toetuste seaduse muutmise eelnõu.


Kui seni on liigutud vaid paindlikkuse suunas, siis see eelnõu suurendab nii paindlikkust kui tööandjate ja töötajate turvalisust.

«Eelnõu on meie nägemus tasakaalustatud ja turvalisest paindlikkusest, millega tööandjale hüvitatakse pool koondamistega seotud kulutustest, töötajale tagatakse aga kõrgem töötuskindlustushüvitis lisaks senisele ka omal soovil ja tööandjaga kokkuleppel lahkumisel,» ütles Keskerakonna fraktsiooni liige Jaak Aab.

Eelnõu soodustab tööealise elanikkonna osalemist taseme-, täiendus- ja ümberõppes, mis võib langeva majanduse tingimustes muutuda oluliseks päästerõngaks tervele Eesti ühiskonnale, teatas erakond.

Teadmised ja oskused võimaldavad töötajal hoopis paremini leida uut töökohta, mis on oluline tööturu paindlikkuse tõstmisel.

«Eesti on elukestva õppes poolest Euroopas piinlikul viimasel kohal, kuid eelnõu jõustumisel on tõenäoline, et lahkume sellelt,» ütles Keskerakonna fraktsiooni liige Mailis Reps.

«Töötajat motiveeritakse osalema täiendus- ja ümberõppes, et tõsta oma kvalifikatsiooni ning ennetada töötuks jäämist. Koolituse kulud tasutakse koolituse pakkujale Töötukassa poolt. Eelnõuga kaotatakse töötajate tasemeõppe erisoodustusmaksu kohustus, mille eest oleme koos tööandjate ja ülikoolidega aastaid võidelnud. Kahjuks on Reformierakond seni sellele vastu seisnud.»

Erisoodustusmaksu kaotamisega töötaja terviseedenduse kuludelt soodustatakse inimese tervist väärtustava ja soodustava töökeskkonna tekkimist.

«Meie tööandjad ei tegele terviseedendusega, kuid maksusoodustusega tekib eeldus, et tööandjad panustavad töötajate tervisesse oluliselt enam kui seni,» sõnas Aab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles