Saastamise hind mitmekordistub

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korsten.
Korsten. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Süsinikdioksiidi heitelubade hind tõuseb järgmisel aastal ligi poole võrra ning aastaks 2020 mitmekordistub, ennustab analüüsifirma Point Carbon.


ELi emissioonidega kauplemise süsteemis on tonni CO2 emiteerimise hind praegu ligi 15 dollarit (178 krooni). Järgmisel aastal tõuseb hind Point Carboni prognoosi kohaselt 22 dollarini. Tõus jätkub ka 2012. aastal. Selle põhjuseks on ennekõike energiaettevõtete püüded heitelube kvoodisüsteemi kolmanda faasi käikumineku eel kokku osta, vahendas businessGreen.

Rangemate emissioonipiirangute kehtestamise tõttu ELis jätkab hind tõusmist ka pärast kolmanda faasi käikuminekut 2013. aastal. Kolmanda faasi lõpuks 2020. aastal tõuseb hind 36 dollarini.

Selleks, et ettevõtted investeeriks ilma täiendavate subsiidiumideta madala CO2 heitega tehnoloogiatesse nagu taastuvenergia, peaks tonni CO2 emiteerimise hind analüütikute arvates aga olema 50-80 dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles