Shell: olime kursis kõigega Nigeeria valitsuses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Royal Dutch Shell väidab lekkinud USA diplomaatilises dokumendis, et neil olid omad töötajad kõigis võtmelise tähtsusega Nigeeria valitsuse ministeeriumites.


Briti-Hollandi naftahiiglase tippjuht Nigeerias ütles WikiLeaksi lekitatud dokumendis USA diplomaatidele, et nad olid tänu sellele «kursis kõige ministeeriumites toimuvaga». Esimesena avaldas antud info eilne The Guardian.

Dokumentide andmetel ütles juhtivtöötaja, et Nigeeria valitsusel ei olnud aimugi sellest, kui hästi firma nende omavaheliste aruteludega kursis oli.

Shell olevat vahetanud luureandmeid ka USAga, andes ühel juhul USA diplomaatidele teada nende Nigeeria poliitikute nimed, keda kahtlustas sõjategevuse toetamises, paludes vastutasuks USA käest andmeid selle kohta, kas sõjaväelaste kätte oli langenud õhutõrjerelvi.

Shell oli aastakümneid tootmiselt Nigeeria suurim välismaine naftaoperaator, kuid on aastaid kestnud relvastatud rünnakute tõttu hakanud maismaal paiknevat naftatootmist maha müüma.

Väidetavalt kinnitavad Nigeeriast pärinevad dokumendid, et Shelli tolleaegne Sahara-aluse Aafrika asepresident Ann Pickard üritas jagada USA valitsusega luureandmeid sõjategevuse ja ärialase konkurentsi kohta Nigeri delta piirkonnas.

Väidetavalt paljastas naine firma kontaktide «sügavuse» kohtumisel USA suursaadiku Robin Renee Sandersiga. Vähemalt on nii kirjas 20. oktoobril 2009 Abjast teele pandud USA saatkonna teates.

Shell keeldus dokumentide sisu korrektsust või ebakorrektsust kommenteerimast.
 

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles