Ansip: valitsus ei mõista odava välistööjõu vajadust

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Peaminister Andrus Ansipi sõnul ei mõista rahvas ega valitsus firmade vajadust odava välistööjõu järele.

«Vabariigi valitsus ei näe mingisugust põhjust, miks me peame praegu migratsioonipoliitikat Eestis muutma hakkama,» rääkis Ansip valitsuse pressikonverentsil.

«Tööandjate soov tuua massiliselt odavat tööjõudu Eestisse sisse võib olla kuidagi nende vaatenurgast mõistetav, aga Eesti rahvas seda ei mõistaks, valitsus seda kindlasti ei mõista ja seetõttu seda ettepanekut ei toeta.»

Tööandjate keskliit nimetas eile põhjendamatuks välismaalaste seadusesse kirjutatud nõuet, et välismaalast ei tohi Eestisse tööle palgata, kui ta palk on väiksem kui 15 207 krooni.

Valitsus otsustas täna selle sätte seaduses muutmata jätta ehk nõuda jätkuvalt, et välismaalase palk peab Eestis olema vähemalt 1,24 riigi keskmist palka.

Tööandjate keskliidu tegevjuhi Tarmo Kriisi sõnul on firmad hakanud taolise nõude tõttu võõrtööjõudu mustalt kasutama, see tähendab aga riigile saamata jäävaid makse ning moondunud konkurentsi.

Ansipiga sama meelt üles näidanud siseminister Marko Pomerantsi sõnul on Eestis küll inimesi, kes suudaksid sama töö ära teha, mida firmad tahavad välismaalastele pakkuda.

«Eesti riigis, kui tähelepanelikult õues ringi vaadata, on töötuid küll, ehk tänasel päeval ei ole vajadust tuua madaldatud töötasudega inimesi nendele kohtadele, mida tööandjad mõtlevad. Meil on inimesed, kes saaksid selle töö ära teha normaalse palga eest,» rääkis minister.

«Eestis on võimalik inimesi saada, teiseks on võimalik saada inimesi Euroopa Liidust, ja alles siis peame me võib-olla pöörduma kuhugi kolmanda tee poole.»

Tööandjate keskliit tegi ettepaneku kaotada välismaalaste seadusest põhjendamatu palgakriteeriumi nõue ja asendada see ainult tööandja kohustusega tõendada, et kohalikul tööjõuturul pole ettevõtte vajadusteks sobivaid töötajaid leida.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles