Josing: inimesed säästavad hirmust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sulnis hoiupõrsas
Sulnis hoiupõrsas Foto: Toomas Huik

Statistikaameti andmetel oli säästude osatähtsus selle aasta kolmandas kvartalis kogutulust viimase 15 aasta kõrgeim, Eesti konjunktuuriinstituudi direktori Marje Josingu sõnul on kasvanud säästmine seotud inimeste ebakindlusega.

Josingu sõnul on tarbijate kindlustunne mitu kuud järjest langenud ning raha kõrvalepanek on tavaline reaktsioon ebakindlale tulevikule. Hirm tuleviku ees on Josingu sõnul seotud nii euro tuleku kui hinnatõusuga.

«Inimesed valmistuvad hädaolukordadeks ning koguvad raha, et ootamatustega toime tulla. Ka paljud tervisekulud, näiteks hambaravi on inimeste enda kanda ning juhuks, kui hammas valutama hakkab, peab raha olemas olema,» sõnas Josing.

Statistikaameti andmetel moodustas kogusääst kasutatavast kogutulust 31 protsenti, mis on alates 1995. aastast suurim. Kogusääst on oluline kodumaine kapitaliinvesteeringute finantseerimise allikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles