Ilves arutas van Rompuyga Brüsselis euroala probleeme

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves
President Toomas Hendrik Ilves Foto: Raigo Pajula

Brüsselis töövisiidil viibiv president Toomas Hendrik Ilves kohtus kolmapäeval Euroopa ülemkogu eesistuja Herman van Rompuyga, kellega arutas euroala probleeme.

«Euroala tänased probleemid õpetavad, et meie rahaliit tuleb muuta tugevamaks. See tähendab vajadusel ka oma liikmesriikide majandus- ja eelarvepoliitika mõjutamist. See tähendab ka näiteks kindlaid reegleid liikmesriikide eelarvete defitsiidi ohjeldamisel ja nendest reeglitest kinnipidamist,» ütles president Toomas Hendrik Ilves kohtumisel Euroopa Ülemkogu eesistuja Herman van Rompuyga, vahendas presidendi kantselei pressiesindaja.

«Kas kriisimehhanism peaks olema niiöelda «viimases hädas» võimalus või solidaarsusfond? Eesti arvab, et ikka esimene,» rõhutas president Ilves, kinnitades oma toetust euroala püsiva kriisiohjemehhanismi loomisele.

Eesti riigipea kõneles ka Euroopa Liidu ühisest põllumajanduspoliitikast, mille puhul on oluline otsetoetuste lahtisidumine mineviku tootmismahtudest.

«Tänane otsetoetuste süsteem moonutab Euroopa Liidu sisemist konkurentsi,» ütles president Ilves. «Meie peamine eesmärk on vähendada põllumajanduse otsetoetuste erinevusi ühenduse liikmesmaade vahel ning tagada, et need toetused läheksid tõesti eeskätt aktiivsetele põllumajandussaaduste tootjatele.»

President Ilves, kes rääkis ka Euroopa Liidu välisteenistuse loomisest, rõhutas, et ühenduse ühtne välispoliitika pole võimalik, kui seda juhitakse ainult ühest Euroopa osast.

Neljapäeval kohtub Eesti riigipea Brüsselis NATO peasekretäri Anders Fogh Rasmusseni ning Euroopa Komisjoni asepresidentide Neelie Kroes´i, kes on digitaalse arengu volinik ja Siim Kallasega, kes on transpordivolinik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles