Ansip: kogutud reservid aitavad kalli laenuraha vastu

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip rõhutas, et Eestil on veel alles riigireserve.
Peaminister Andrus Ansip rõhutas, et Eestil on veel alles riigireserve. Foto: SCANPIX.

Taanis visiidil viibiva peaminstri Andrus Ansipi sõnul oli suurim õppetund selles majanduslanguses see, et kõik riigid, eriti väikesed, peaksid headel aegadel koguma reserve, et majanduslanguse ajal ei peaks võtma kallist laenu.

Peaminister Andrus Ansip kohtus Taani suurettevõtete esindajatega Euroopa Liidu digitaalse ühtse turu teemadel ning oma Taani kolleegi Lars Løkke Rasmusseniga, vahendas valitsuse pressiesindaja.

Peaministrite kohtumise peateemaks kujunes majandusolukord nii Eestis kui ka Taanis.

Peaministrid vahetasid kogemusi, kuidas majanduslanguse ajal toime tulla. Ansipi sõnul on Eesti majandus tõusuteel, kuid mitte kriisist taastunud, sest meil on jätkuvalt kõrge  tööpuudus. Samas kasvas Eesti majandus kolmandas kvartalis esialgsetel andmetel 4,7 protsenti. Rahandusministeerium ennustab Eestile lõppevaks aastaks 2-protsendilist  majanduskasvu. Taani rahandusministeerium ootab Taani majanduskasvuks 2010. aastal 1,5 protsenti.

Kohtumisel Taani ettevõtjatega tutvustas peaminister Eesti konservatiivset eelarvepoliitikat, mis on meid majanduslanguse tingimustes oluliselt aidanud, sest me ei ole pidanud võtma
kulutuste katteks laenu ning meil on siiani alles valitsussektori reserve. Samuti rääkis Ansip Eesti peatsest liitumisest euroalaga, mis muudab kaubavahetuse lihtsamaks ning Eesti  välisinvestoritele atraktiivsemaks.

Samuti tutvustas valitsusjuht Taani ettevõtjatele Eesti populaarseid e- teenuseid ning tõstatas küsimuse «Miks ei saa Eestit külastavad turistid maksta parkimise eest mobiiliga, nii nagu teevad seda eestlased? Miks ei saa näiteks soomlased luua Eestisse ettevõtet internetis viieteistkümne minutiga nii nagu teeme seda meie?»

Ansip kinnitas, et Eesti peab jätkuvalt digitaalse ühtse turu loomist oluliseks ning selleks on vaja luua ühtsed universaalsed standardid. Valitsusjuhi hinnangul võiksid Läänemeremaad olla digitaalse ühtse turu laboratooriumiks.

Läänemeremaade Arengufoorumi korraldatud kohtumisel osalesid kõrgel tasemel esindajad Nordea ja Danske pangast, Carlsbergist, IBMi Taani esindusest ning KM Telecomist. 

Digitaalse ühtse turu teemal rääkisid ka peaministrid. Taani peaminister lubas võtta digitaalse ühtse turu arendamise oma üheks eesmärgiks 2012. aasta esimesel poolel toimuva
eesistumise ajal.

«Hetkel on meil Euroopa Liidus 27 erinevat digitaalturu regulatsiooni, millega me sisuliselt oleme loonud barjäärid riikide vahele,» ütles Eesti valitsusjuht, kelle hinnangul peaks see  olukord tulevikus kindlasti muutuma. Euroopa Liit võttis juuli ülemkogul eesmärgiks luua ühtne digitaalne turg aastaks 2015, seda nii Eesti kui ka Taani initsiatiivil. Peaminister tänas taanlasi Eestile antud toetuse eest.

«Teie abi oli Eesti iseseisvumise taastumise ajal väga suur ja me oleme teile selle eest väga tänulikud,» ütles Ansip.

Taani Kuningriik oli Islandi järel teine riik, mis 1991. aasta augustis taastas taasiseseisvunud Eesti Vabariigiga diplomaatilised suhted. Taani oli Põhjamaadest esimene, kes 1993. aastal sõlmis Eestiga viisakohustuse kaotamise lepingu. Rahvusvahelisel tasandil väljendas Taani mitmete aastate vältel korduvalt oma tugevat toetust Eesti liitumisele Euroopa Liidu ja NATOga. Taani tugevat toetust ELi laienemisele näitas ka tõsiasi, et Taani ratifitseeris esimese riigina Eesti Euroopa Liidu liitumislepingu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles