Arrak süüdistab hinnatõusus kartelle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mainori kõrgkooli ettevõtluse instituudi juhataja Andres Arrak
Mainori kõrgkooli ettevõtluse instituudi juhataja Andres Arrak Foto: Teet Suur

Majandusteadlase Andres Arraku sõnul hinnatõus praegustes majandusoludes kõikide seaduspärasustega vastuolus ning tingitud kartellikokkulepetest.

«Hinnatõus on praegustes oludes mitte paratamatu, vaid vastu igasugust majanduslikku loogikat, arvestades meie majanduslangust, tööpuudust ja valitsuse säästueelarveid,» kommenteeris Arrak.

Hinnad tõusevad üldise makromajandusliku loogika järgi Arraku hinnangul siis, kui majandus on juba kiiresti kasvamas. «Meie hetke sisemajanduse kogutoodangu kasvutempo on küll juba ilus, aga seda vaid võrreldes eelmiste perioodidega, kus me asusime sügavas augus. Praegu on tööpuudus endiselt üle 100 000 ja see ei tohiks lubada ei palkadel ega hindadel kiiresti kasvada,» sõnas majandusteadlane.

Eriti ebaloogiline on Arraku hinnangul see, et tõusevad kiiresti toiduainete hinnad. «Sel saab olla üks põhjus - kartellilepingud oligopoliseerunud turgudel. Rääkigu poliitikud, mida tahavad,» nentis majandusteadlane.

Toiduhinnad löövad Arraku hinnangul just eriti valusalt vaesemaid inimesi, kes söövad ära suure osa oma sissetulekust. Kasulik on see firmadele, kes masu ajal pidasid püksirihma pingutama ja rasvakiht kulus seega õhukeseks. Praegu püüavad nad Arraku sõnul kasumit suurendada hindu tõstes.

«Odavalt müües saaks ju müüa rohkem ja see aitaks kasvatada ka kasumit,» ütles Arrak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles