Eesti Pank: toiduainete hinnad võivad langema hakata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piimatooted kallinesid novembris 19,7 protsenti.
Piimatooted kallinesid novembris 19,7 protsenti. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Eesti panga ökonomisti Martin Lindpere sõnul võib hindade hüppeline kasv jääda ajutiseks.

Tänavu on hinnatõusu põhjustanud eelkõige administratiivsed maksumuudatused ja toiduained. Toidutoorme hindade heitlikkus maailmaturul jätkub ning novembris panustasid Lindpere sõnul Eesti inflatsiooni märkimisväärselt teraviljatoodete hinnad.

Toiduainete kiirem inflatsioon on Lindpere hinnangul ajutine. «Tuginedes aastate 2006-2008 kogemusele, ei saa välistada, et toidutoorme hinnatõusust ajendatud Eesti tarbijahindade väga järsule kallinemisele järgneb nende odavnemine,» nentis ökonomist.

Praegune toormehindade tase ei õigusta aga seda, et osa toidukaupade tarbijahinnad on kõrgemad võrreldes 2008. aastaga. Seega võib toiduainete hinnatõususurve Eestis Lindpere hinnangul leeveneda.

Jättes toiduained ja energia kõrvale, on inflatsioon ülejäänud osas ostukorvist vaoshoitud, aastatagusega võrreldes 0,9 protsenti. Tööturg on aasta alguse madalseisust küll pisut kosunud ning üldine majandusaktiivsus tõusnud, kuid see ei võimalda Lindpere sõnul hindade kergekäelist tõstmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles