Ansip tutvustas Sloveenia kolleegile kriisist väljumise kogemusi

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip kohtus Sloveenia kolleegiga.
Andrus Ansip kohtus Sloveenia kolleegiga. Foto: Valitsuse pressibüroo

Peaminister Andrus Ansip kohtus täna Stenbocki majas Sloveenia peaministri Borut Pahoriga, kelle visiidi peamine eesmärk oli kuulda Eesti kogemusi majanduskriisist väljumisel.

Ansipi hinnangu kohaselt on Eesti majandus kriisist taastunud, vahendas valitsuse pressiesindaja.

Edu võtmeks on peaministri väitel jätkusuutlik riigirahandus, range eelarvepoliitika ning liitumine euroalaga. Ta lisas, et Eesti näitas majanduslanguse ajal üles paindlikkust nii erasektori kui ka valitsuse poolelt.

«Majanduskasvu taastumisele aitasid kaasa 2009. aasta jooksul tehtud otsused eelarvepositsiooni parandamiseks,» ütles Ansip. «Samuti hoiti kontrolli all valitsussektori võlatase, mis oli Euroopa Liidu madalaim juba 2008. aastal ning ei suurenenud oluliselt ka kriisi tingimustes 2009. aastal.»

Ansip selgitas lisaks, et Eesti peamiste väliskaubanduspartnerite majanduskasv, nagu kasv maailmamajanduses üldse on käesoleva aasta esimesel poolel olnud oodatust hoogsam ning see on aidanud ka Eesti majandusel kiiremini kosuda.

«Kriisijärgsed arengud Eestis viitavad kiirele majanduse taastumisele ekspordi toel,» ütles Ansip. «Eesti eksporti on toetanud nii taastuv välisnõudlus kui ettevõtete paindlikkus. Ettevõtete kohandumine kriisi ajal võimaldas jõulisemalt kasvatada tööstussektori ekspordimahte.»

Samuti rõhutas peaminister majanduskasvu ajal kogutud eelarvereservide tähtsust kriisist väljumisel. Valitsuse lähiaastate ülesanne on Ansipi sõnul viia eelarve taas ülejääki ning reservid taastada.

«Eesti üleminek eurole kui maailmarahale tõstab meie riigi usaldusväärsust välisinvestorite silmis,» rõhutas Ansip. «Euro annab neile julgust investeeringuteks, mis tähendavad uusi töökohti ning kokkuvõttes jõukuse kasvu.»

Borut Pahor avaldas veendumust, et kui Sloveenia ei oleks euroala liige, seisnuks riik eelmisel aastal silmitsi märksa tõsisema kriisiga. Sloveenia võttis Euroopa ühisraha kasutusele 2007. aastal. Ansip ja Pahor tõdesid, et Eesti ja Sloveenia vahelised suhted on head. Riikidevaheline suhtlus on olnud aktiivne alates iseseisvumise algusaastatest. Kuulumine Euroopa Liitu ja NATOsse on riikidevahelisi suhteid veelgi tihendanud ning loonud mitmeid uusi koostöövõimalusi. Koos ühineti ka Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles