Eesti arendab Soomega ühist piletisüsteemi

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna ühissõidukite elektrooniline piletisüsteem.
Tallinna ühissõidukite elektrooniline piletisüsteem. Foto: Toomas Huik

Eesti arendab majandusministeeriumi teatel Soome ühist ühistranspordi piletisüsteemi ja tahab kaasata ka teisi Põhjamaid.

«Tallinn ja Helsingi on juba mõnda aega ette valmistanud ühise piletisüsteemi arendamist. See võimaldaks sõita ükskõik millise transpordi- või pangakaardiga nii Tallinna kui ka Helsingi ühistranspordis,» teatas majandusminister Kristen Michal ministeeriumi pressiteate vahendusel.

Mugavam piletisüsteem soodustab ministeeriumi teatel ühistranspordi laiemat kasutamist ning vähendab autode hulka linnatänavatel. «Eesmärk aga pole autosid transpordivahenditena ära kaotada, vaid integreerida nad võimalikult efektiivselt teiste transpordivahenditega. Autode kapitalikulu on väga suur ning uuringud on näidanud, et keskmine auto seisab 95 protsenti ajast,» teatas ministeerium.

Michali sõnul on ühine piletisüsteem samm tervikliku digitaalse transporditeenuse poole. «Järgmisena võiksime mõelda lahendusest, kuhu on integreeritud kõik liikumisviisid ja teenused - lennukitest jalgrattarendi ja Uberini. Tekiks võimalus näiteks mobiiliga planeerida reis ning sõita igas transpordivahendis, olgu see siis jagatud auto, takso, parvlaev vői buss. Seejärel tuleb kuu lõpus arve tehtud sõitude vői valitud piletipaketi eest. Kasutaja saab auto kuluka omamise asemel kasutada talle sobivat teenust, mis on rahaliselt säästlikum ning kokkuvõttes ka keskkonnale kasulikum,»  ütles minister.

Soomes on kaalumisel süsteem Mobility as a Service ehk MaaS, mis võimaldaks kasutajal osta teatud hulgast bussi- ja taksosõitudest, auto- ja jalgrattarendist, kaugliini bussisõitudest ja rongipiletitest koosneva paketi.

Michal kohtub ministeeriumi teatel Lapimaal Põhjamaade kolleegidega, et leida võimalusi koostööks digitaalsete transporditeenuste vallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles