Ehitusmahtude pikaajaline langus asendus kasvuga

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Statistikaameti teatel pöördus kaks ja pool aastat kestnud ehitusmahtude langus tänavu III kvartalis taas tõusule ning ehitusettevõtted ehitasid Eestis ja välisriikides kokku 1,2 protsenti rohkem kui mullu samal ajal.

Ehitusmahu kasvu taga on välisturul tegutsevad ehitusettevõtted, kelle ehitusmahud kasvasid 2009. aasta III kvartaliga võrreldes ligi neljandiku, kusjuures kasv tulenes hooneehitustöödest. Samal ajal vähenesid jätkuvalt hooneehitusmahud kohalikul ehitusturul.

Kuigi rajatiste ehitusmahud kasvasid oluliselt, pidurdas madalseisus olev hooneehitus kogu kohalikku ehitusturgu ning aastases võrdluses veel kasvu saavutada ei suudetud. Kohalikul ehitusturul vähenesid ehitusmahud võrreldes eelmise aasta III kvartaliga ühe protsendi.

III kvartalis ehitati omal jõul 6,4 miljardi krooni (408 miljoni euro) eest — hooneid 3,3 miljardi ja rajatisi 3,1 miljardi krooni eest (vastavalt 212 ja 196 miljoni euro eest). Eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes vähenes hoonete ehitamine püsivhindades 9 protsenti, rajatiste ehitamine aga suurenes 15 protsenti.

Võrreldes tänavuse II kvartaliga suurenes ehitusmaht sesoonselt ja tööpäevade arvuga korrigeeritud andmete põhjal 7 protsenti.

Ehitisregistri andmetel lubati käesoleva aasta III kvartalis kasutusse 481 uut eluruumi, s.o ligi poole vähem kui aasta varem samal ajal. 65 protsenti valminud eluruumidest asus korterelamutes. Enim valmis uusi eluruume Tallinnas.

Nõudlus uute eluruumide järele ka kasvab - III kvartalis väljastati ehitusluba 526 eluruumi ehitamiseks, mis ületab nii tänavu II kvartalis kui ka eelmise aasta III kvartalis ehitusloa saanud eluruumide arvu. Eelistatuim elamutüüp oli ühepereelamu.

Kasutusse lubati 174 mitteelamut kasuliku pinnaga 87 000 ruutmeetrit. Enim lisandus uut büroo- ja kaubanduspinda. 2009. aasta III kvartaliga võrreldes vähenes nii kasutusse lubatud mitteelamute pind kui ka kubatuur.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles