Kuidas edukalt palka juurde küsida?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuidas edukalt palgatõusu küsida?
Kuidas edukalt palgatõusu küsida? Foto: SCANPIX

Entrepreneur.com jagab viite nippi, mida tuleks ülemuselt palgatõusu küsides meeles pidada.

1. Ajastus on ülioluline

Suurem osa inimesi küsivad palgatõusu täiesti valel ajal ehk siis, kui nad on juba pikka aega rahuolulematud või mõtlevad juba tõsiselt ettevõttest lahkumisele. Kui inimene hakkab palgaläbirääkimisi pidama suhtumisega, et «mind ei hinnata siin piisavalt», on seda kaugele näha ning tavaliselt ei saada sellist töötajat edu. Kõige parem on palgatõusu küsida hoopis sel ajal, mil sa oled oma tööga rahul ning oled hiljuti näidanud suurepäraseid tulemusi ehk tõestanud tööandjale oma väärtust.

2. Tea oma väärtust

Kõik inimesed tahaks rohkem palka, kuid ainult tahtmise eest keegi seda juurde ei anna. Tee ära oma kodutöö - uuri välja, kui palju maksab tööandja sinu kolleegidele ning konkureerivad ettevõtted sinu positsioonil olevatele töötajatele. Kui sul on olemas kindlad andmed, on sul läbirääkimisteks olemas tugev vundament. Kui ka see ei aita, too välja mingid konkreetsed juhtumid, millal sa oled ettevõttesse eriliselt panustanud -  näiteks aidanud kulusid kokku hoida või toonud kliente juurde. Proovi mõelda oma ülemuse positsioonilt lähtuvalt - vahel pole tal aimugi, mida kasulikku sa oled korda saatnud. Sinu tööks on talle nende asjade selgeks tegemine.

3. Ära kaota enesekontrolli

Hoidu hääle tõstmisest ning viha ja frustratsiooni väljendamisest nii verbaalselt, kui ka kehakeele vahendusel. Ära vingu ega ähvarda. Sa tahad ülemusele näidata, et sa oled väärtuslik ning pühendunud meeskonnaliige. Ükskõik, milline ei oleks ka vestluse tagajärg, närvi minemine ei aita palgatõusu saamisele mitte kuidagi kaasa.

4. Küsi kohustusi juurde

Kõigil ettevõtetel on mingid konkreetsed eesmärgid, mille täitmise eest makstaksegi töötajatele palka. Palgatõusu on võimalik küsida ka teistsugust strateegiat kasutades ehk paludes juurde kohustusi ning lisaülesandeid, mille eest makstaks sulle lisatasu. Kui sa näitad tööandjale, et oled võimeline vastutavat rolli välja kandma, suurenevad ka sinu edutamise võimalused.

5. Ka eitava vastuse korral ära lahku tühjade kätega

Kui ükski palgatõusu küsimise strateegia ei tööta, uuri ülemuselt, mida sa saad tulevikus teha, et see välja teenida. Kasuta võimalust, et küsida talt nõu ning proovige üheskoos välja mõelda, kuidas tulevikus sinu teenimisvõimalusi suurendada. Ürita jõuda kokkuleppele, mille kohaselt on palgaläbirääkimised uuesti päevakorras, kui sa suudad täita mingid konkreetsed eesmärgid. See aitab ka sul ennast edasi motiveerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles