Hispaania hoiatas investoreid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania peaminister Jose Luis Rodriguez Zapatero
Hispaania peaminister Jose Luis Rodriguez Zapatero Foto: SCANPIX

Euroopa pangaaktsiad langesid teravalt. Põhjuseks kasvav hirm, et ka Iiri pankate parimad osanikud pannakse kahjumit kandma, mis omakorda raputaks kogu finantssüsteemi.

Briti pankadest on kõige enam Iirimaale investeerinud Royal Bank of Scotland ja Lloyds Banking Group. Nende aktsiad langesid eile vastavalt 5,3 ja 4,4 protsenti.

Hispaania suurim pank Santander kaotas oma aktsiatelt 3,7 protsenti, Iiri turul kaasa lööv Belgia pank KBC aga 3,3 protsenti.

Euroopa finantsturgudel on seljatada tormiline nädal. Eurotsooni võlakriisi rambivalgus on nihkunud Hispaania ja Portugali peale.

Mõlema riigi laenuintressid on teinud lennuka tõusu – ja seda juba enne Iiri arvatavasti 85 miljardi euro suuruse abipaketi ametlikku väljakulutamist, mis võib kõlada juba käesoleval nädalavahetusel.

Turgude ja poliitikute intensiivsest lahingust annab ilmeka pildi Hispaania peaministri José Luis Rodríguez Zapatero sõnavõtt, kes kindlasõnaliselt välistas oma riigi abivajadused ning hoiatas investoreid, et nood kaotaksid raha, kui panustaksid Hispaania langusele.

«Ma pean hoiatama investoreid, kes Hispaania võlakirjade hinnalangusele spekuleerivad. Nad eksivad ja tegutsevad omaenda huvide vastu,» ütles Zapatero.

Hoop Euroopa pangaaktistele tuli pärast seda, kui investoreid ehmatas Irish Timesi sõnum, et Euroopa Liidu ja Rahvusvahelise valuutafondi päästepakett võib tuua kaela kaotused Iiri pankade eelistatud võlausaldajatele, keda siiamaani kaitstud on.

Mitmete turuosaliste sõnutsi on käivitatud läbirääkimised selle üle, kas õiguslikult oleks võimalik eelisvõlakirjade maksetähtpäeva pikendada.

Euroopa ametnikud kinnitasid aga, et eelisvõlakirjade hoidjate kahjumitest ei ole sõnagi juttu olnud.

«Euroopa Keskpanga arvates on see rumal mõte,» ütles üks läbirääkimistega tuttav allikas, lisades, et raha tuleks niiviisi sisse vähe, investorid aetaks aga üha enam närvi.

Üks Prantsuse ametnik ütles: «Me ei pane küsimärgi alla ühtegi Iiri riigi poolt garanteeritud võlasummat. Ma võin need jutud kategooriliselt kummutada.»

Evolution Securitiesi vanemstrateeg Gary Jenkins ütles, et meeleheitlikud ajad sünnitavad meeleheitlikke meetmeid: «See tähendaks vaid kõrgemaid laenuvõtmise kulusid nõrgemate Euroopa pankade jaoks.»

Standard & Poor’s kärpis Iiri pankade pikaajalisi krediidireitinguid ja hoiatas, et reitingulangetuse oht varitseb ka mitmete Euroopa kindlustusettevõtete nagu Aviva ja Allianzi Iiri tütarfirmade peade kohal.

Anglo Irish Banki ja Allied Irish Banksi krediidikindlustuse maksumus - mis pakub investoritele kaitset maksekatkestuste puhuks - tõusis ligi 50 protsenti.

Pangaaktsiate odavmüügi varju jäi aga teinegi ohtlik trend: Hispaania ja teiste euroala perifeeriate võlakirjade halb käekäik.

10-aastaste Hispaania riigivõlakirjade tootlused olid nädala lõpuks pool protsenti üleval, intresside erinevus võrreldes Saksa omadega jõudis reedel taas euroajastu rekordi püstitada.

Portugali tootlused on seitsme protsendi peal, mida üldiselt peetakse ülejõu käivaks.

Baring Asset Managementi strateeg Alan Wilde ütles: «Iiri mure ei kao kuhugi. Turgusid ei ole teps mitte kerge veenda, et see asi laheneb. Portugali ja Iiri võlakirju ei osta enam keegi, Hispaania omi ostab vaid käputäis. Ränk nädal.»

Lähedalseisvate allikate sõnutsi loodavad läbirääkijad, et neil õnnestub Iiri päästepakett pühapäeval ELi rahandusministritele esitada. Oodates neilt heakskiitu.

Jenkins ütles, et võimuesindajate reaktsioon on olnud hädine: «Kui ma usuksin vandenõuteooriaid, siis tunduks küll, et poliitikutel küpseb mingi suurem pirukas. Sest kõrvaltvaatajale jääb igatahes mulje, et nad ajavad asja meelega hullemaks.»

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles