Rakvere lihakombinaadi juht: Eesti poliitikud ei julge seakasvatajate eest võidelda (1)

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigade aafrika katku pole kodusigade hulgas diagnoositud alates läinud aasta septembrist.
Sigade aafrika katku pole kodusigade hulgas diagnoositud alates läinud aasta septembrist. Foto: Urmas Luik

Sealihatootjad ei ole rahul seakatku piirangutsoonidega, sest see hävitab sealihasektorit, ent piirangutest pääsemise võimalust ei teki enne kui viimasest kodusea nakatumisest on möödas aasta, mis tähendab, et kõige varem saab see juhtuda septembris.

Sigade aafrika katku pole kodusigade hulgas diagnoositud alates läinud aasta septembrist, kuid metssigade seas on katk endiselt väga levinud, sest näiteks sel kuul on diagnoositud haigus 205 metsseal, mis teeb ligemale 70 metssiga nädalas, vahendas ERRi uudisteportaal «Aktuaalset kaamerat».

Sealihatootjate jaoks on praegu kõige valusam kaart, kuhu on punasega märgitud III tsoon, mis on näiteks Rakvere lihakombinaadi juhi Teet Soormi hinnangul saatanast. «See on pandud Euroopa Liidu ja Eesti poliitikute poolt,» märkis Soorm, lisades: «Eesti poliitikud on aru saanud, mis see endaga kaasa toob, kuid nad ei julge minna ja öelda, et me oleme eestlased ja palun võtke need kolmandad tsoonid kiiremini maha.»

Veterinaar- ja toiduameti (VTA) loomatervisebüroo juhataja Ainike Nõmmisto sõnul on ainus võimalus tsoonidest vabanemiseks uute katkupuhangute ennetamine kodusigade seas.

Sigade Aafrika katku tsoonid 22. detsembri seisuga. Sinine ala - I tsoon; roosa ala - II tsoon; punane ala - III tsoon. Allikas: maaeluministeerium
Sigade Aafrika katku tsoonid 22. detsembri seisuga. Sinine ala - I tsoon; roosa ala - II tsoon; punane ala - III tsoon. Allikas: maaeluministeerium Foto: agri.ee
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles