Vähiravimi kandidaadi miljonite eest USAsse müünud Eesti firma on maksuvõlglane

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimiuuringud.
Ravimiuuringud. Foto: George Frey / AFP / Scanpix

Täna osaliselt Eestis väljatöötatud vähiravimikandidaadi Virexxa USAsse müügist teatanud Vähiuuringute Tehnoloogia Arenduskeskusel (VTAK) ning keskuse ühel omanikul ja Virexxa müügis osalenud aktsiaseltsil Kevelt on mõlemal maksu- ja tolliameti ees üle 31 000 euro suurune maksuvõlg. Kevelt ja selle Vene omanik Pharmsynthez müüsid Virexxa USA ravimifirmale Xenetic Biosciences, saades vastu mitme miljoni dollari väärtuses Xeneticu aktsiaid.

USA n-ö alternatiivturul (Over The Counter - OTC) noteeritud Xenetic teatas mullu 16. novembril börsile, et on ostnud Keveltilt ja Pharmsynthezilt osa Virexxa intellektuaalseid õigusi ning müügiõigused üle maailma, välja arvatud Sõltumatute Riikide Ühenduse liikmesriikides.

Ostu eest tasus Xenetic oma aktsiatega, mille sulgumishind 16. novembril oli 67 USA senti. Tehingu maht oli 111,5 miljonit aktsiat, mis tähendab, et sama päeva aktsiahinda arvestades teenisid Pharmsynthez ja Kevelt 74,7 miljonit USA dollarit.

Ilmselt sisandus tehingus ka sellistel juhtudel üsna tavaline klausel, mis keelab värskel aktsionäril oma aktsiad teatud perioodil müüa ning see periood võib veel kesta. Kuid ka eilse aktsiahinna (29,8 senti) juures on Pharmsynthezi ja selle sajaprotsendilise tütarfirma Kevelti aktsiapaki väärtus 33,2 miljonit dollarit.

Müügilepingus sisaldus Xenetici börsiteate kohaselt ka punkt, mille kohaselt Pharmsynthez sildfinantseerib ettevõtet 3,5 miljoni dollari ulatuses ning osaleb tulevikus põhibörsile minekuga kaasnevas aktsiakapitali laiendamises vähemalt 6,5 miljoni dollariga.

Tänase seisuga oli aktsiaseltsil Kevelt 31 884 eurot maksuvõlgu, milles suurema osa moodustas sotsiaalmaks. VTAKi samuti peamiselt sotsiaalmaksust koosnev võlg maksuameti ees oli 31 634 eurot. VTAKil on võlg mullu oktoobrist, Keveltil tänavu jaanuarist.

VTAKi omanikud on lisaks Keveltile CeMines Estonia OÜ Tallinn, AS Cambrex Tallinn, IBCC Holding AS, SA Põhja-Eesti Regionaalhaigla ja Rootsi ettevõte TFS Trial Form Support International AB. CeMines ja Cambrex on samanimeliste USA ravimiarendajate tütarettevõtted.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles