Tallinna Sadam otsib Muuga sadamasse sojatehase rajajat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muuga sadam.
Muuga sadam. Foto: Toomas Huik

Tallinna Sadam otsib võimalike investoreid, arendajaid ja kaubaomanikke, et koostöös välja arendada Muuga sadamas kuuehektarine kinnistu, kuhu kava kohaselt võiks rajada sojatehase.

Tallinna Sadam kaardistab hetkeseisuga võimaliku huvi sojatehase rajamise suhtes, ütles Tallinna Sadama ärisuuna juht Natalja Baidina BNS-ile ja lisas, et konkreetseid tähtaegu selleks veel ei ole.

Kehtiva detailplaneeringu kohaselt on kinnistutele ette nähtud sojatehase rajamine tootmisvõimsusega kuni 400 000 tonni aastas. Samas on Tallinna Sadam valmis ka kaaluma alale teiste arenduste rajamist, kuid see vajaks siis kõigi lubade uuesti taotlemist, lisas Baidina.

Kinnistutele on võimalik raudtee haruteede rajamine, millel on ühendus Muuga raudteejaama ja riikliku raudteevõrgustikuga; loodud on võimalused sadama kaide kasutamiseks.

Algselt soovis Muuga sadamasse sojatehast rajada toona veel Aadu Luukase ja Anatoli Kanajevi osalusega Transiidikeskuse AS, mis teatas sellest 2002. aastal. Projekti orienteeruvaks maksumuseks arvestati esialgu 18 miljonit dollarit ja sojatehases oleks peamiselt toodetud toorõli ja järelejäänud sojamass oleks müüdud jõusöödaks.

Mõned aastad hiljem 2004. aastal oli Transiidikeskuse tütarfirma AS Muuga Sojatehase kava märkimisväärselt paisunud: 18 miljoni dollari suurusest investeeringust oli saanud 70 miljoni euro suurune investeering. Algselt kavandatud  sojaubadest õli ja šroti tootmisele lisandus plaan toota õlist biodiislit. «Konjunktuur biodiisli osas on äärmiselt meeldiv,» rääkis Luukas siis.

Viimsi vallavolikogu otsustas 2006. aasta juuni lõpus Muuga sadamasse rajatavale sojatehasele anda ehitusloa. Sellele eelnevalt, sama aasta mais otsustas Transiidikeskus müüa enamusosaluse Muuga Sojatehases Venemaa ettevõttele Russkoje Maslo. Sojatehase üks omanikke Anatoli Kanajev ütles samal ajal ajalehele Äripäev, et nad otsisid sojatehasele partnerit, kes aitaks tootmist käima saada, ja leidsid kontaktid Venemaalt.

Muuga Sojatehase toonane juht Igor Kuznetsov lubas Ärilehele 2008. aasta kevadel, et 2007. aastal ehitushindade plahvatusliku kasvu tõttu küsitavaks muutunud Muuga sadama sojatehase ehitus läheb nüüd täie hooga lahti. Ehitustegevust siiski ei alustatud.

2011. aastaks peatas Muuga Sojatehas seoses majanduskriisiga tekkinud rahastamisprobleemide tõttu ajutiselt tehase rajamise. Tehase arendajad olid selleks ajaks mitu korda ehitustähtaega pikendades pidanud maksma Tallina Sadamale trahve.

Muuga Sojatehas AS kustutati äriregistrist möödunud aasta septembri lõpus. Viimase majandusaasta aruande esitas ettevõte 2010. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles